Eén ding is zeker: we zijn maar wat blij dat de festivals en evenementen in Nederland als vanouds door kunnen gaan. De festivals hebben de laatste jaren namelijk flink geleden door de coronacrisis. Een deel van de, met name meer onbekende, festivals is hierdoor zelfs failliet gegaan. Maar: gelukkig mogen we nu weer genieten van een goed feestje!

Ben je in de tussentijd vergeten wat dé sleutel tot succes is voor een perfect festivalterrein of waag je je voor het eerst binnen deze branche en ben je van plan om een nieuw festival te organiseren? Top! In dit artikel hebben we enkele onmisbare tips voor je verzameld die je wellicht kunt gebruiken bij het inrichten van het meest perfecte terrein.

1. Gegarandeerd groen gras op festival? Kies voor kunstgras

Er is wat ons betreft weinig dat fijner is dan een of meerdere dagen relaxen, dansen en genieten op een festival. Daar past een mooie groene grasmat natuurlijk bij. Helaas hebben we de afgelopen jaren te maken met ernstige droogte, waardoor het gras en de rest van de natuur in de zomer erg droog is. Wil je de garantie dat je een groene grasmat op je festival hebt? Denk dan eens aan het toepassen van kunstgras waar dat mogelijk is.

Kunstgras biedt namelijk diverse voordelen. Zo is het vandaag de dag eigenlijk niet meer van echt te onderscheiden. Het ziet eruit als een echt gazon en het voelt ook steeds vaker zo. Daarbij profiteer je natuurlijk van de looks van een kunstmatige grasmat. Dat geeft je festivalterrein direct een hele levendige indruk. Kortom: kijk eens naar de mogelijkheden van kunstgras voor je festival voor een perfect en groen festivalterrein. Daar kunnen mensen lekker op dansen, liggen en relaxen!

2. Zorg voor de juiste afbakening van het festivalterrein

Naast de grond van het festival moet je natuurlijk kijken naar de afbakening van het terrein. Dit is niet alleen prettig om zo ongewenste mensen buiten de deur te houden, zoals mensen die niet hebben betaald, maar ook om de algemene veiligheid te waarborgen. Het gaat hierbij om meer dan een paar hekken plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan mogelijke noodsituaties waarbij de bezoekers snel weg zouden moeten kunnen.

Daarop moet een hekwerk worden ingericht. Zorg voor voldoende toegangspoorten om gedrang te voorkomen. Dat is vooral nodig bij de meer drukke festivals, zoals Lowlands, Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole. Wist je overigens dat er hekken bestaan die geluid kunnen dempen? Dat is ideaal voor eventuele omwonenden. Zo hebben zij geen last van het geluid vanaf het festival en blijft het geluid waar het hoort: bij de bezoekers van je festival.

3. Kies voor een polsbandje met chip of werk met munten

Waar je naast het leggen van kunstgras en het plaatsen van hekwerken zeker aan moet denken, is de manier waarop mensen betalen. Ongeacht de grootte van het festival is het aan te raden om hier slim mee om te gaan, omdat mensen op een festival gemiddeld toch aardig wat geld uitgeven aan eten en drinken. De meest toegankelijke manier om dit te regelen, is door te werken met munten of fiches waarmee mensen kunnen betalen.

Op die manier krijg je geen onveilige situaties met contant geld op het terrein. Wat je ook kunt doen, is iets dat we de laatste jaren steeds vaker zien. Investeer in polsbandjes met een chip erin. Die chip kunnen bezoekers opladen bij een oplaadpunt met een geldbedrag naar keuze. Vervolgens hoeven ze alleen de chip te laten scannen wanneer ze eten of drinken aanschaffen.

4. Zorg voor genoeg plekken met schaduw

De zomer is dé periode waarin de meeste festivals worden georganiseerd. Althans: dat geldt in ieder geval voor de festivals die buiten plaatsvinden. Dat is niet zo gek, want de kans op mooi weer is in die periode het grootst. Het enige nadeel waar je mee te maken kunt hebben, is te veel zon of te warm weer. Denk daar vooraf al actief over na, zodat je in kunt spelen op de wensen van je bezoekers.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat er verspreid over het festivalterrein genoeg schaduwplekken te vinden zijn. Schaduw is echt een must op zomerfestivals. Investeer ook zeker in tappunten voor water waar mensen hun beker of misschien zelfs een flesje kunnen bijvullen. Op die manier voorkom je dat bezoekers uitgedroogd raken en verklein je de kans op een zonnesteek en andere vervelende gevolgen van te veel blootstelling aan zonlicht. Dat is wel zo veilig.

Deel: