Duane Eddy, een grondlegger in de popmuziek van de jaren 50 met zijn kenmerkende ’twang’-stijl van gitaarspelen, is op 86-jarige leeftijd overleden in Franklin, Tennessee. Zijn invloed reikte verder dan zijn tijdperk, met hits als ‘Rebel Rouser’ en ‘Forty Miles of Bad Road’ die nog steeds worden gewaardeerd door muziekliefhebbers wereldwijd.

Eddy’s muzikale pad begon met zelfstudie, waarbij hij zijn unieke ritmische melodieën ontwikkelde door de leidende lijnen op zijn opnames te spelen met zijn gitaar’s bassnaren, en door het vrijelijk gebruik van de vibrato-arm. Deze aanpak definieerde zijn geluid en vestigde hem als een van de meest invloedrijke gitaristen van zijn tijd.

De samenwerking tussen Eddy en producer Lee Hazlewood leidde tot een reeks van albums waarin het woord ’twang’ prominent voorkwam in de titel, een verwijzing naar Eddy’s kenmerkende klank. Deze albums, vaak geproduceerd met leden van de befaamde Wrecking Crew, bevatten enkele van zijn meest gedenkwaardige opnames en droegen bij aan zijn status als een icoon van de rock ‘n’ roll.

Geboren in 1938 in Corning, New York, begon Eddy op jonge leeftijd met gitaarspelen. Zijn talent bracht hem op 13-jarige leeftijd naar Tucson, Arizona, waar hij zijn muzikale pad kruiste met Hazlewood en ze begonnen hun vruchtbare samenwerking. Later, op 16-jarige leeftijd, kreeg hij zijn eerste op maat gemaakte Chet Atkins-model Gretsch-gitaar, waarmee hij zijn legendarische carrière als solo-artiest begon.

Naast zijn solowerk maakte Eddy deel uit van Dick Clark’s Caravan of Stars en werkte hij samen met andere grote namen uit de muziekwereld, waaronder Bob Dylan. Zijn bijdrage aan de muziek werd erkend met talloze onderscheidingen, waaronder zijn opname in de Rock & Roll Hall of Fame in 1994 en de Musicians Hall of Fame in 2008.

Eddy laat een vrouw, drie kinderen, een zus en meerdere kleinkinderen na.

Deel: