Een avond doordrenkt van nostalgie en energie in 013 in Tilburg, waar twee van de meest iconische raprockacts uit de jaren 90 het podium deelden voor een onvergetelijk dubbelconcert. Fun Lovin’ Criminals en Rudeboy & DJ DNA van Urban Dance Squad namen het publiek mee op een reis terug in de tijd, gevuld met alle klassiekers die hen tot legendarische status hebben gebracht.

Fun Lovin’ Criminals

Fun Lovin’ Criminals openden de avond met hun unieke mix van filmische hiphop, rock ‘n’ roll, blues-jazz en latin soul. Oorspronkelijk uit New Yorks, maar inmiddels al heel wat jaren woonachtig in Leicester City. In 1996 brak het trio door met hun debuutalbum ‘Come Find Yourself’, waarvan de iconische single ‘Scooby Snacks’ al snel een wereldwijde hit werd. In 013 brachten ze die onmiskenbare groove en attitude naar het podium, met frontman Brian ‘Fast’ Leiser die het publiek vermaakte met zijn charismatische présence en veelzijdigheid qua instrumentarium.

‘Fast’ wisselde met groots gemak zijn mondharmonica in voor basgitaar of trompet, tussen zijn opzwepende regels tekst. De hits kwamen één voor één voorbij, van ‘The Fun Lovin Criminal’ en ‘Loco’, tot en met de ode aan Barry White, ‘Love Unlimited’. Afgesloten werd er natuurlijk met ‘Scooby Snacks’, waarbij het publiek niet kon stilzitten en meezingen. Maar dat was feitelijk het enige nummer waarbij het publiek wild ging. In het voorgaande uur leek het immers alsof het publiek en de band elkaar amper tot niet zagen staan.

De Criminals leken moegestreden na een lange tour; en dat terwijl de tournee pas net van start is gegaan. Daarbij leek het publiek op een enkeling na te zijn gekomen voor de tweede act van de avond. Muzikaal was er niets op aan te merken, maar de chemie mistte en het enthousiasme, wat doorgaans een van de grote kenmerken is van de Fun Lovin’ Criminals, was helaas ver te zoeken.

Rudeboy plays Urban Dance Squad feat DJ DNA

Na een teleurstellende set van Fun Lovin’ Criminals werd het podium overgenomen door Rudeboy en DJ DNA van Urban Dance Squad, vergezeld door enkele jongens van Green Lizard, met wie Rudeboy al jaren de podia betreedt. Een thuisconcert bijna, want de rockband komt oorspronkelijk uit Tilburg, hoewel er van de originele bezetting helaas niemand meer bij zat. Rudeboy, de MC van Urban Dance Squad, bracht zijn onmiskenbare energie en flow naar voren, terwijl DJ DNA de beats draaide die de basis vormden voor het unieke geluid van de band. Wat dat betreft een verbetering met de eerste act, hoewel ook in het eerste deel van set de chemie tussen band en publiek niet echt aanwezig was.

Samen met Green Lizard brachten Rudeboy en DJ DNA ze de karakteristieke mix van rock, metal, hiphop, soul en funk die Urban Dance Squad tot een van de meest invloedrijke Nederlandse bands van de jaren 90 maakte. Het was een eerbetoon aan een tijd waarin grenzen werden verlegd en genres werden overschreden, en het publiek werd meegevoerd op een rit vol nostalgie. Dat was ook voornamelijk, want hoe zeer Matthias van Beek, Jochem van Rooijen en Axel van Oort hun best deden, het drietal paste gewoon niet in de flow van de ervaren rotten op het podium.

Al met al was het dubbelconcert van Fun Lovin’ Criminals en Rudeboy & DJ DNA een avond waarin nostalgie naar de jaren 90 de boventoon voerde. Het bewees dat de muziek van die tijd nog steeds relevant en inspirerend is, en dat de legacy van deze legendarische acts nog lang zal voortleven. Maar waar artiesten en publiek 30 jaar geleden er vol voor gingen, waren publiek en band 30 jaar later wellicht toch niet meer in die scene van weleer.

Foto’s (c) Bram van Dal, Www.bvdbvphotography.com

Fun Lovin’ Criminals Setlist Poppodium 013, Tilburg, Netherlands 2024

Rudeboy plays Urban Dance Squad Setlist Poppodium 013, Tilburg, Netherlands 2024

Deel: