De Portugese muziek heeft gouden momenten in Nederland gekend, gevolgd door jaren van pure vergetelheid om met de Fado weer op te duiken. Maar Portugal, dat ongetwijfeld heel goede Fado heeft, is niet alleen maar Fado. Q.Art Events biedt met het Q.Festival een podium aan zeer gerenommeerde Portugese muzikanten naast zeer, maar dan zeer talentvolle muzikanten die minder goed bekend zijn bij het grote publiek.

Dit jaar zal de pianist/componist Pedro Emanuel Pereira, die het seizoen Portugese muziek heeft geopend in het Casa da Música (concertgebouw van Porto, Portugal) het Q.Festival hier in Amsterdam afsluiten. Pedro Emanuel Pereira, geboren in Guimarães, is een vooraanstaande Portugese pianist en componist van zijn generatie. Zijn innovatieve benaderingen van de pianotechniek hebben hem al gevestigd als een volleerde componist, waarbij hij “emotionele subtiliteit combineert met een groot temperament” en een “diepzinnige visie op de essentie van de muziek die hij speelt” (António Victorino d’Almeida, Vera Gornostaeva, Naum Grubert). Pedro Emanuel Pereira’s discografie omvat drie albums: ‘Russian Journey’ met werken voor solo piano van Prokofiev en Rachmaninov, ‘Sounds of My Homeland’ gewijd aan zijn originele werken voor solo piano, en ‘XX-XXI’, opgenomen samen met klarinettist Carlos Ferreira. In Amsterdam zal hij optreden samen met violiste Ana Mar.

“Met het Q.Festival wilde ik een ruimte creëren gewijd aan Portugese muziek en muzikanten. De Portugese muziek kende gouden momenten in Nederland, gevolgd door jaren van pure vergetelheid om met de Fado weer op te duiken. En toen heb ik me ervoor ingezet om te laten zien dat Portugal, dat ongetwijfeld heel goede Fado heeft, niet alleen maar Fado is.”, aldus organisatrice Teresa Pinto.

Naast Pereira zullen ook André Barros & Tiago Ferreira, het Pedro – Baker Duo, Natasa Sibalic & Taíssa Poliakova Cunha, Cacha Mundinho, Castra Leuca Trio en Sérgio Azevedo optreden. Plaats van handeling is bij vrijwel alle concerten de Engelse Kerk in Amsterdam. De Engelse Hervormde Kerk uit 1607 met unieke architectuur en een beroemde orgelreplica is een van de oudste gebouwen van de stad. Alleen het concert van Cacha Mundinho op 23 maart zal plaatsvinden in de Amstelkerk in Amsterdam.

Alle Q.Festival concerten op een rij:

10 februari | André Barros & Tiago Ferreira | Album van originelen “Afloat”
24 februari | Pedro – Baker Duo | Oude Muziek
09 maart | Natasa Sibalic & Taíssa Poliakova Cunha | Liederen over liefde en vrijheid
23 maart | Cacha Mundinho | Vento do Mar
06 april | Castra Leuca Trio | Traditionele Portugese Muziek
20 april | Sérgio Azevedo | De Ondraaglijke Lichtheid
09 mei | Pedro Emanuel Pereira & Ana Mar | Geluiden van april

Artwork: André Cruz

Deel: