Natuurlijk zijn er veel rockalbums uitgebracht die in de loop der jaren uitgegroeid zijn tot ware klassiekers. Het 40 jaar oude ‘Like a Bat out of Hell’ hoort met 43 miljoen verkochte exemplaren absoluut in dit rijtje thuis. De componist van dit meesterwerk is Jim Steinman. Van kinds af aan is Focus-gitarist Menno Gootjes helemaal weg van dit album van Meat Loaf. Het was zijn idee om dit album integraal live te gaan spelen. Vorige week werd bekend dat zangeres Floortje Smit door persoonlijke omstandigheden de band per direct ging verlaten. Niemand minder dan Marcela Bovio (o.a. MaYaN, Ayreon) is haar vervangster. Op deze Goede Vrijdag stond Menno samen met zijn band in De Bosuil in Weert.

Omdat het album ‘Like a Bat out of Hell’ integraal gespeeld werd, werd er natuurlijk met ‘Bat out of Hell’ geopend. De die-hard fans zongen direct mee. De lat lag hoog om dit album goed te vertolken, maar al bij het eerste nummer was men overtuigd. Dat kwam onder andere door de zang van Martin van der Starre (Symfo Classics, Zen e.a.), Lisette van den Berg (o.a. Scarlet Stories en Ayreon) en Marcela Bovio, want dit zijn drie fantastische vocalisten. De dialoog van ‘You Took the Words Right Out of My Mouth (Hot Summer Night)’ was tussen Marcela en Martin (o.a. Symfo Classics). Bassist Richard Zoer stond achteraan in een hoekje; Hij had hier de backing vocals. Alle stemmen bij elkaar vormden een mooie blend.

De band had een eigen lichtman meegenomen. Hij gebruikte veel rood licht en wisselde dit af met mooie donkere momenten, of juist flink flitsend licht, passend bij de setting. Mooi om te zien, maar een uitdaging voor de fotografen. In ‘Heaven can wait’, vormen Martin’s stem en het pianospel van Ronald Kool een mooie combinatie. Ook een ballad als deze zette Martin uitstekend neer. In het up-tempo ‘All Revved Up With No Place to Go’ hadden Martin en Marcela de leadzang.

Martin zorgde voor een leuke interactie met het publiek. Er werd volop meegezongen. Het gitaarspel van Menno was super. Martin gaf de beleving van de LP nog wat extra’s door de zeggen: “We draaien de plaat om”. Na de fantastische vertolking van ‘Two Out Ouf Three Ain’t Bad’ kwam het moment waarop iedereen wachtte: De mega hit ‘Paradise by the Dashboard Light’. Dit werd een duet tussen Lisette en Martin. Beiden gaven met hun fysieke expressie extra tekstbeleving. Het was dus niet alleen vocaal perfect. Overal klopte het totaalplaatje. Bovendien was het geluid zeer goed. Natuurlijk werd er vanuit de zaal voluit meegezongen. Fans zongen vals maar dat maakte niks uit. Iedereen genoot, zowel de bandleden als de fans. Ook tijdens ‘For Crying Out Loud’ maakten de dames indruk.

Na de pauze werd begonnen met ‘Life Is a Lemon and I Want My Money Back’, waar Menno heerlijk losging op zijn gitaar. De dames hadden de hoofdrol in ‘Midnight at the Lost and Found’. Zij genoten zichtbaar van hun samenzang. Hun stemmen kleurden prima samen. Macho Menno was duidelijk trots op ‘zijn’ dames. Toetsenist Johan Hendrikse zat zo verstopt dat je hem nauwelijks zag, maar je hoorde hem wel.

Marcela en Martin zongen zij aan zij tijdens ‘I’d Lie for You (And That’s The Truth). Dit was pas de eerste avond van Marcela in dit team, maar het voelde alsof ze samen al veel optredens gedaan hadden. Wat een teamwork! De bandleden konden het duidelijk goed vinden met elkaar. Er was volop interactie tussen de bandleden. Zo zochten Marcela en Menno elkaar ook op. We genoten dus niet alleen van wat we hoorden, maar ook van wat we zagen. ‘It’s All Coming Back to Me Now’ is ooit door Celine Dion gecoverd, maar werd oorspronkelijk door Meat Loaf uitgevoerd en werd dus ook opgevoerd.

Jim Steinman heeft veel hits op zijn naam staan. Niet alleen voor Meat Loaf, maar bijvoorbeeld ook voor Bonnie Tyler. Daarom werd ‘Total Eclipse of the Heart’ gespeeld. Marcela met haar heldere stem en Lisette met een ruw randje op haar stem zongen deze hit. Drummer Sjoerd Rutten genoot met gesloten ogen. Hierna werd het laatste nummer ‘Rock and Roll Dreams Come Through’ aangekondigd. Ook dit was puur genieten. Natuurlijk kregen we nog een toegift. Eerst trakteerde Menno ons op een heerlijke gitaarsolo. Aansluitend volgde publiekslieveling ‘I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That). Dit was een top-toetje. Graag wil ik een groot compliment geven voor de band. Maar vooral voor Menno Gootjes, want hij is de man achter ‘Like a Bat out of Hell’. Door dit team werd Goede Vrijdag een hele gave vrijdag in De Bosuil.

Foto’s (c) Jack Kok

Deel: