Op 6 april aanstaande komt het nieuwe album van Blaudzun, getiteld ‘_Up_’ uit. Blaudzun is sinds zijn album ‘Seadrift Soundmachine’ uit 2010 niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziek scene.

‘_Up_’ wordt het derde en laatste deel uit de ‘Jupiter’-trilogie waarvan al eerder ‘Jupiter, part 1’ en ‘Jupiter, part 2‘ verschenen. Het nieuwe album is een volwaardige plaat die niet zonder de eerste twee delen had kunnen bestaan. Of zoals Johannes Sigmond het zegt: ‘Als ik het vergelijk met een schilderij is ‘_UP_’ het middendeel en zijn de andere twee de zijpanelen. Jupiter part 1 en 2 lijken haast studies om te erachter te komen wat ik echt wilde maken.’ Want naast het slot van het drieluik is ‘_UP_’ ook een duidelijke afwijking van het oorspronkelijke idee. Johannes: “Ik ben erachter gekomen dat ik van iets rijpere wijn houd. Niet van de eerste oogst.”

Die laatste opmerking van Johannes bleef me bij tijdens het beluisteren van het nieuwe album. Het is goed te horen dat over deze muziek diep is nagedacht. Hier is een ambachtelijke songsmid aan het werk geweest bij de opnames. Compositorisch komt het album bijzonder goed tot zijn recht. De song als basis, het arrangement en de productie om dit te versterken.

Het openingsnummer ‘Hey Now’ geeft meteen een visitekaartje af. De stem van Blaudzun is waar hij hoort te zijn, vooraan in de mix, meespelend met de rest als een instrument. Het pakkende nummer zal ongetwijfeld een publiekslieveling worden tijdens de komende tournee. Mooi dus dat velen het nummer al kennen, omdat het als single al was uitgebracht en in vele Spotify playlists prominent te horen is.

Een persoonlijke favoriet op dit mooie nieuwe album is ‘Ghosts’, bijna een meezinger, waarbij de typische Blaudzun ‘snik’ in de stem mooi naar voren komt. Een oorwurm van een figuurtje op de toetsen maakt dat het nummer meteen in je hoofd zit. Het album gaat onverminderd sterk door met ‘Circles’ en het mooie, bijna filmische ‘Juno’

Als vierde komt ‘Islands’ voorbij, dat nu op single is uitgebracht. Een mooi uptempo nummer, met een aantal verstilde momenten die voldoende ruimte geven aan de prachtige, kenmerkende stem van Blaudzun. Als het al geen hit wordt, zal het zeker uitgroeien tot een publiekslieveling bij de live optredens.

Het album maakt dan even een tussenstop met het betoverend mooie ‘Every step’ dat gedragen wordt door een wondermooi minimalistisch strijkersarrangement en een piano. Ook hier stelt de muziek zich in dienst van de erg sterk zingende Blaudzun. ‘Every Step‘ is daardoor wellicht, in al zijn eenvoud, het mooiste nummer op het album.

De Blaudzun sound die we goed hebben leren kennen op ‘Seadrift Soundmachine’ uit 2010 is nu volgroeid tot een doorontwikkelde signature. Blaudzun weet op een geheel eigen manier mooie, vaak melancholische sfeertekeningen in zijn muziek te combineren met vrolijke liedjes. Een talent dat slechts weinigen gegeven is. De afsluitende track ‘Juno part 3’ sluit het drieluik af en laat de luisteraar verwonderd achter.

Het album in zijn geheel klinkt ongekend internationaal en bijzonder eigenwijs. Nederland mag er trots op zijn een ambassadeur als Blaudzun te hebben voor onze nationale popmuziek. (8/10)(V2 records)

Blaudzun is vanaf 14 April op tournee door Nederland, België en Duitsland en speelt onder andere op 15 juni op het Pinkpop festival in Landgraaf.

Deel: