China Crisis is een Britse pop/rock band. Opgericht in 1979 in Kirkby, een plaatsje in de buurt van Liverpool, met als kern zanger/toetsenist Gary Daly en gitarist Eddie Lundon. Hun muziek bestaat uit popmuziek vergelijkbaar met New Wave maar met sterke overeenkomsten met de post-punk beweging van de beginjaren ’80. Gedurende hun carrière hadden ze matig succes in de U.K. met 10 hitsingles tussen augustus 1982 en januari 1987 en brachten ze 6 albums uit. Hun grootste commerciële successen hadden ze in West-Europa, Australië en de V.S.

Een voorliefde delende voor Stevie Wonder, Steely Dan, David Bowie, en Brian Eno, speelden Daly en Lundon samen met verschillende post-punk bands. Daly vulde zijn tijd met het experimenteren op synthesizers en een drum machine. Samen met Lundon begon hij nummers te schrijven. Het duo vroeg aan drummer en percussionist Dave Reilly zich bij hun te voegen waarna ze in 1982 op een onafhankelijk platenlabel als China Crisis hun debuutsingle ‘African and White’ uitbrachten. De band tekende een contract bij Virgin Records en nam hun debuutalbum op, getiteld ‘Difficult Shapes & Passive Rhythms, Some People Think It’s Fun to Entertain’ dat uitkwam in december 1982.

http://www.youtube.com/watch?v=E9w6ACdr50g

China Crisis had in de U.K. hun eerste hit te pakken met de re-release van hun debuutsingle ‘African and White’, dat de 45e plaats haalde in de Britse hitlijsten. De opvolger, ‘Christian’ deed het met als toppositie de 12e plaats een stuk beter en zorgde voor nationale bekendheid. Rond deze tijd had Reilly de band verlaten, maar werd wel nog genoemd (als gast) in de credits op de albumhoes, tesamen met nieuw bandlid Steve Levy (hobo/saxofoon). Het debuutalbum piekte in de U.K. op de 21e plaats. Gedurende deze periode tourde de band als supportact voor Simple Minds.

http://www.youtube.com/watch?v=QElyoJinNGA

Met de toevoeging Gary “Gazza” Johnson (basgitaar) en Kevin Wilkinson (drums) tot China Crisis, kwam er in 1983 een tweede album uit, ‘Working with Fire and Steel – Possible Pop Songs Volume Two’. Van dit album kwamen drie singles, ‘Tragedy and Mystery’, ‘Hanna Hanna’ alsmede de titeltrack ‘Working with Fire and Steel’, dat een hit werd in Australië. ‘Hanna Hanna’ behaalde bij ons net de tipparade. In de jaren ’84-’85 begonnen ze aan hun succesvolste periode, beginnende met hun top 10 single ‘Wishful Thinking’, dat in Nederland hun grootste hit werd.

http://www.youtube.com/watch?v=C8fvTwCcCts

China Crisis’ derde album, ‘Flaunt the Imperfection’, bracht de single ‘Black Man Ray’ dat net als zijn opvolger ‘King in a Catholic Style (Wake Up)’ bij ons net de tipparade haalde. In 1986 werkten ze samen met de producers Clive Langer en Alan Winstanley, met als resultaat het album ‘What Price Paradise’. De voortkomende single ‘June Bride’ deed het heel goed in Australië, een tweede single van het album, ‘Best Kept Secret’ haalde de top 40 in de U.K. en was meteen de band’s laatste top 40 single. Drie jaar later kwam ‘Diary of a Hollow Horse’ uit, dat internationaal lovende kritieken kreeg.

In 1994 kwam China Crisis’ laatste studio album uit, getiteld ‘Warped by Success’. Het jaar erop gingen ze “unplugged” met ‘Acoustically Yours’, wat hun zwanenzang bleek te zijn. Van dit album kwam een single, de akoestische versie van ‘Black Man Ray’. Sinds 1992 brachten ze 4 verzamelalbums uit en 3 live DVD’s. Op 17 juli 1999 pleegde drummer Kevin Wilkinson op 41-jarige leeftijd door middel van ophanging zelfmoord. Wilkinson speelde bij een diversitijd aan bands als The Waterboys, Fish, The Proclaimers, Squeeze en met Howard Jones.

http://www.youtube.com/watch?v=iYf7PrUWZXY

Sinds eind jaren ’90 concentreerde de band zich op live optredens met constante bezetting van de twee oprichters Eddie Lundon en Gary Daly en een varierend aantal andere musici waaronder gitarist Colin Hinds, (Paul Carrack, Ruby Turner, Steve Gibbons Band enz.) die meer dan tien jaar bij de band zou blijven. In 2007 tourde China Crisis vanwege hun 25-jarig jubileum door de U.K. Het jaar erop werd er aangekondigd dat ze support act zouden zijn voor Orchestral Manoeuvres in the Dark’s Britse tournee. Tijdens recentelijke optredens worden de twee originele leden bijgestaan door de 23-jarige drummer Siân Monaghan.

Deel: