In de afgelopen jaren is er een heropleving geweest van sequels en reboots van klassieke films. In 2022 hielp de actiefilm en het vervolg op de klassieker ‘Top Gun’ uit 1986 bioscoopbezoekers terug te verwelkomen na de pandemie. Het langverwachte vervolg bracht bijna $1,5 miljard (€1,385 miljard) op en kreeg lof van zowel kijkers als critici.

Velen beschouwden het zelfs als beter dan de eerste film, die tijdens zijn release meer dan $350 miljoen (€323,2 miljoen) opbracht. Later werd ‘Top Gun: Maverick’ benoemd tot een van de top tien films van 2022 door het American Film Institute. De film werd genomineerd voor zes Oscars, waaronder de prestigieuze categorie Beste Film.

Sinds het enorme succes van het vervolg is een andere sequel bevestigd. Vanaf januari 2024 was een nog titelloze ‘Top Gun 3’-film naar verluidt in de maak bij Paramount.

Toch vraag je je misschien af wat de luchtvaartklassieker — en zijn waardige vervolg — over elite straaljagerpiloten zo populair maakt. Immers, actiefilms zijn er tegenwoordig in overvloed, en ‘Top Gun’ leunt vaak meer op zijn dramagenre dan op de actie. In deze post zullen we kijken naar enkele elementen van de iconische filmfranchise en waarom ze resoneren met bioscoopbezoekers over decennia.

Top Gun Maverick, Tom Cruise

Muziek

Een van de meest iconische elementen van de ‘Top Gun’-films is de muziek. Het ‘Top Gun Anthem’ uit het origineel is een herkenbaar geluid geworden onder bioscoopbezoekers en fans van de franchise, met zware gitaarriffs die passen bij de jaren 80.

Toen het vervolg van 2022 werd uitgebracht, was er veel anticipatie voor de soundtrack van de film, waarbij fans een terugkeer van klassieke nummers zoals ‘Top Gun Anthem’ en ‘Danger Zone’ verwachtten. Er werd echter nooit een officieel soundtrackalbum uitgebracht, hoewel er wel een “Music from” album is met 30 minuten hoogtepunten uit de originele score en enkele extra nummers.

Enkele opvallende nummers uit de muziek van ‘Top Gun: Maverick’ zijn ‘Hold My Hand’ van Lady Gaga en ‘I Ain’t Worried’ van OneRepublic, die speelde tijdens de volleybalscène van de film — een directe hommage aan de teamopbouw montage uit het origineel.

Rooster: “Ik ben hier niet om je excuses te aanvaarden, Maverick.”
Maverick: “Ik weet het, Rooster. En ik hoef ze je ook niet aan te bieden.”
Rooster: “Mijn vader had respect voor jou. Hij keek naar je op.”
Maverick: “Ik weet het, Rooster. En ik mis je vader elke dag.”
Rooster: “Ik weet dat je dat doet. Maar ik ben niet mijn vader. Ik ben mijn eigen man.”
Maverick: “Dat weet ik, Rooster. En ik ben trots op je.”
Rooster: “Dank je, Maverick. Maar ik heb je hulp nodig.”
Maverick: “Wat heb je nodig?”
Rooster: “Ik moet die missie vliegen. En ik heb jou nodig om me te leren hoe ik het moet doen.”
Maverick: “Ik zal je alles leren wat ik weet, Rooster. Maar het is aan jou om het te halen.”
Rooster: “Ik zal het halen, Maverick. Ik beloof het je.”
Maverick: “Ik weet dat je dat zult doen, Rooster. Ik heb alle vertrouwen in je.”

Stijl

Een ander belangrijk aspect van de ‘Top Gun’-films is de aandacht voor detail. De garderobeafdelingen van de twee films besteedden aandacht aan mode- en stijlkeuzes die het elitaire luchtvaartdecor aanvulden. In het vervolg merkten diehard fans misschien verschillende kostuum- en garderobe-verwijzingen naar het origineel op.

Een daarvan is natuurlijk de iconische Ray-Ban Aviator. Na het succes van de originele film in 1986, schoten de verkopen van Ray-Ban zonnebrillen omhoog, waarmee de plaats van de pilotenzonnebril in de popcultuur en modegeschiedenis werd bevestigd. Tegenwoordig kunnen fans ook een “Pilot Limited Edition” versie van de Ray-Ban Aviators kopen met een keuze uit grijze gradiënt- of groene tintlenzen.

Een ander belangrijk stijlaccessoire in de films, hoewel niet zo prominent als de pilotenzonnebril, is het horloge dat Tom Cruise in beide films draagt. Hoewel het personage Maverick een Porsche Design Chronograph 1 van Orfina draagt, kunnen fans de look nog steeds nabootsen door een Top Gun Pilot editie chronograaf te kopen van het Zwitserse luxe merk IWC. Hoewel zeker anders dan degene die Maverick draagt, zal het genoeg zijn om de look van een piloot of elke ‘Top Gun’-fan compleet te maken.

Stunts

Ten slotte is een ander aspect dat Top Gun onderscheidt van andere actiefilms de stunts van de twee films. In tegenstelling tot de meeste andere actiefilms staan ‘Top Gun’ en het vervolg bekend om hun luchtacrobatiek en straaljagerstunts.

Opvallend is dat hoofdrolspeler Tom Cruise bekend staat om zijn neiging om zijn eigen stunts te doen — zelfs die in vliegtuigen. In een eerdere post hebben we enkele stunts en ongelukken op de set belicht voor Roger Moore’s Bond-film Octopussy, waaronder gebroken tenen, een gebroken arm en een verbrijzelde heup en linkerbeen na een treinongeluk.

Gelukkig was het filmen voor beide ‘Top Gun’-films relatief veiliger. Toch citeerde mede-ster Glen Powell uit het vervolg van 2022 een incident waarbij een vliegtuig van Tom Cruise en zijn stuntvlieger defect raakte terwijl het in de lucht was.

Regie: Joseph Kosinski
Acteurs: Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Glen Powell, Lewis Pullman, Charles Parnell, Bashir Salahuddin, Monica Barbaro, Jay Ellis, Danny Ramirez, Greg Tarzan Davis, Val Kilmer, Ed Harris, Jean Louisa Kelly
Waardering: 8

Deel: