Robbie Robertson, de hoofdcomponist en leadgitarist van The Band, wiens werk een rustieke visie van Amerika bood die tegelijkertijd mythisch en authentiek leek, en daarmee hielp het genre te inspireren dat bekend werd als Americana, overleed woensdag in Los Angeles. Jared Levine, zijn manager, maakte bekend dat hij overleed na een lang ziekbed.

Robertson werd geboren in Toronto, Canada in 1943. Hij begon zijn muzikale carrière in de jaren zestig als lid van The Band, een groep muzikanten die samenwerkten met Bob Dylan. The Band werd een van de meest succesvolle en invloedrijke rockgroepen van de jaren zeventig, met hits als ‘The Weight’, ‘Up on Cripple Creek’ en ‘The Night They Drove Old Dixie Down’.

Na het uiteenvallen van The Band in 1976 ging Robertson solo. Hij bracht een aantal albums uit, waaronder ‘Robbie Robertson’ (1987), ‘Storyville’ (1991) en ‘Music for the Native Americans’ (1994). Hij werkte ook samen met andere artiesten, zoals Eric Clapton, Van Morrison en Bob Dylan. Over het werk van de band werd de prachtige documentaire ‘The Last Waltz’. gemaakt. In Nederland werd hij vooral bekend door zijn solo hit ‘Domewhere down the Crazy River’

Robertson was een getalenteerde muzikant en een belangrijke figuur in de geschiedenis van de rockmuziek. Hij zal worden herinnerd als een van de grootste gitaristen en songwriters van zijn generatie. De dood van Robbie Robertson is een groot verlies voor de muziekwereld. Hij was een inspiratie voor vele mensen en zijn muziek zal nog generaties lang worden gehoord en geliefd.

De liedjes die Robertson voor de Band schreef, gebruikten raadselachtige teksten om een hard en kleurrijk Amerika van weleer op te roepen. Met ongewone overtuiging toverden ze een wilde plek tevoorschijn, vaak gecentreerd in het Zuiden, bevolkt door ruwharige karakters, van de verslagen Confederatie soldaat in ‘The Night They Drove Old Dixie Down’ tot de taaie vakbondswerker in ‘King Harvest Has Surely Come’ tot de duistere wezens in ‘Life Is a Carnival’.

De muziek die hij aan zijn gepassioneerde verhalen koppelde ontgint de wortels van elk essentieel Amerikaans genre, waaronder folk, country, blues en gospel. Maar toen zijn historisch georiënteerde composities eind jaren 60 voor het eerst op albums van de Band verschenen, voelden ze zowel vitaal als vintage aan.

Robertson werkte ook als schrijver voor filmmuziek, vooral in samenwerking met regisseur Martin Scorcese. Zo maakte hij de soundtracks voor de film ‘The Irishman’.

“Ik wilde muziek schrijven die aanvoelde alsof het 50 jaar geleden, morgen, gisteren geschreven had kunnen zijn – die een verloren tijd kwaliteit had,” zei Robertson in een interview in 1995 voor de publieke televisieserie ‘Shakespeare in the Alley’.

Robbie Robertson is 80 jaar geworden.

Deel: