Het derde album van de Engelse singer-songwriter Jess Glynne heeft een aantal jaar op zich laten wachten, maar met het nieuwe album ‘Jess’ is ze terug en sterker dan ooit te voren.

Jess Glynne gooide hoge ogen door haar samenwerking met Clean Bandit, wat resulteerde in de zeer succesvolle track ‘Rather Be’. Deze samenwerking leverde Jess Glynne een Grammy op voor Best Dance Recording 2014, nog voor ze haar debuutalbum had uitgebracht. In 2015 bracht Jess haar debuutalbum ‘I Cry When I Laugh’ uit en dit werd een waar succes met onder andere de hitsingles: ‘Hold My Hand’ en het aanstekelijke ‘Don’t Be So Hard On Yourself’. Ook het vervolgalbum ‘Always In Between’ uit 2018 was zeer succesvol. Maar na de release en het promoten van dit tweede album nam Jess Glynne een pauze van de muziek. Aan het einde van de tour voelde ze zich een beetje opgebrand en daarna kwam covid.

Na een meningsverschil met haar platenmaatschappij over de toekomstige richting van haar muziek verliet Jess Atlantic Records in januari 2022 en tekende ze in 2023 een platencontract bij EMI. Tussen 2022 en 2023, toen ze geen platenlabel had, werd het grootste gedeelte van het nieuwe album ‘Jess’ opgenomen. De nieuwe sound van Jess Glynne is al vanaf het intro op het album goed merkbaar. Het klinkt veel rauwer, persoonlijker en kwetsbaarder. De voornamelijk vrolijke en dansbare pop liedjes van de voorgaande albums hebben op ‘Jess’ plaats gemaakt voor diepgaande en kwetsbare onderwerpen, waarbij de kracht van Jess Glynne eigenlijk het beste tot uiting komt.

Het stemgeluid van Jess is op dit album sterker dan ooit, dat is ook zeer duidelijk hoorbaar in de nummers ‘Silly Me’ en ‘Easy’. Het lied ‘Say No’ is één van de highlights van dit album, het heeft een mooie opbouw met een zeer duidelijke kwetsbaarheid in de stem. Een krachtig en kwetsbaar nummer tegelijk.

Het ware pareltje op dit album is echter ‘Enough’. Het beschrijft de reis naar eigenwaarde en acceptatie. Jess schreef ‘Enough’ in 2020 toen ze veel mee had gemaakt in haar leven. Ze werd zwaar getroffen door een gevoel van onzekerheid en gebrek aan eigenwaarde. Met de single ‘Enough’ luidt Jess een nieuw tijdperk in haar carrière in waarin er plaats is voor meer intieme verhalen.

Ook met de kleine liedjes ‘Lying’ en ‘Chair’ weet Jess Glynne de gevoelige snaar te raken. De teksten spreken zeer tot de verbeelding en door de kwetsbaarheid in haar stem weet Jess de luisteraars te raken.

Het album ‘Jess’ bevat een mooie mix van kleine kwetsbare nummers en vrolijke uptempo songs. Het is sterker, persoonlijker, rauwer, maar ook kwetsbaarder dan wat we tot nu van Jess Glynne gewend waren. ‘Jess’ is een prachtig document wat de luisteraar meeneemt op een rauwe en emotionele reis met als eindresultaat het beste album van Jesse Glynne tot nu toe. (8/10) (EMI Records)

Deel: