De 27-jarige Schotse singer-songwriter stond twee weken geleden nog op het BBC The Biggest weekend en vrijdagavond in de kleine upstairs zaal van de Melkweg. De zaal was voor 99% gevuld met gillende en meezingende tienermeiden. Voor Callum geen X-factor of ander tv-programma om beroemd te worden maar honderden optredens in clubs, en kroegen. Hij speelde overal waar hij maar kon. Zijn liedjes gaan over ervaringen over het leven, het opgroeien met zijn vader.

De meeste fans hebben hem leren kennen toen hij in het voorprogramma stond van James TW. Om 11.00 uur stonden de eerste meiden al voor de deur en toen hij ze zag heeft hij ze snacks gebracht. Het valt op dat hij een ontzettend goede band met zijn fans heeft. Toen hij een tijdje terug een van zijn helden Noel Gallager ontmoette en die zeer kortaf tegen hem deed besefte hij hoe fijn het is als mensen even de tijd voor je nemen. Fans vertelden me dat hij ook altijd op berichten op social media reageert en heel attent is. Dat bleek ook na de show waar zo’n beetje de hele zaal 1 voor 1 met hem op de foto kon, een praatje kon maken en hem een knuffel kon geven. Dit duurde langer dan het optreden.

Het optreden begon om 20.30 uur en duurde zo’n 3 kwartier. Begeleid door Tom Stott op het keyboard openden ze de avond met ‘Bonfire’, er werd direct meegezongen en er gingen al lampjes in de lucht. Vervolgens speelden ze de nummers ‘Man Behind The Sun’ en een nieuw nummer ‘San Antonio’.

‘People Like Us’ is het nieuwste nummer en dit wordt ook de naam van zijn debuutalbum. Hij kwam op deze naam toen hij zijn broer vertelde dat hij Schotland wilde verlaten op muziek te gaan maken in Londen. Zijn broer reageerde vervolgens met de woorden “People like us don’t achieve anything”. Gelukkig heeft die opmerking hem niet ontmoedigd en is hij het tegendeel nu aan het bewijzen.

Voor het nummer ‘Some heroes don’t wear capes’ hebben ze voor het eerst een meisje uit het publiek op het podium gehaald om mee te zingen. In de rij voor het concert had een fan sterretjes uitgedeeld die voor ‘We Are Stars’ allemaal voor de telefoonlampjes werden gehouden. Tijdens ‘Braveheart’ splitste hij het publiek in tweeën en zongen de fans de verschillende delen van het lied mee. Als een na laatste nummer speelden ze ‘Can’t Make You Love Me’ en er werd afgesloten met ‘Daddy’s Eyes’.

Ondanks dat er voornamelijk tienermeiden waren zou het toch wel kunnen dat zijn muziek een bredere doelgroep aan zal trekken. Hij zou nog wel eens een hele grote kunnen worden. Hij heeft ontzettend leuk contact met het publiek, je merkt dat hij er zelf van geniet, maakt mooie nummers en zingt (met zijn Schotse accent) loepzuiver. De volgende keer past hij sowieso niet meer in de Upstairs zaal.

Foto (c) Janne van der Vegt

Deel: