Het Retropop festival bestaat al jaren, maar dit jaar was het festival in Emmen voor het eerst twee dagen lang. Tijdens de eerste dag begon het programma wat later (17:00) en waren er maar twee tenten open. Op de zaterdag begon het programma al vroeg en waren er maar liefst vier podia. Daarnaast was er nog een disco en een huiskamerpodium, waar verschillende artiesten langskwamen maar aangezien deze niet op het programma stonden was het moeilijk te ontdekken wie er nou precies wanneer kwamen.

De vrijdag was duidelijk een minder groot succes dan de zaterdag, alleen voor de camping stond een lange rij auto’s. Op het terrein zelf waren niet zoveel mensen aanwezig. Misschien kwam dit gedeeltelijk ook wel door de programmering. Deze avond werd voor het eerst georganiseerd en heeft nog geen duidelijke lijn in de programmering, waardoor er zowel retro acts (Ronan Keating, K’s Choice & Fisher-Z) op het programma stonden als ook nieuwere acts zoals Ronnie Flex & Daredevils.

Ronnie_Flex

Het was aan Ronnie Flex de eer om het festival te openen. Het zonovergoten festivalterrein was behoorlijk leeg toen Ronnie Flex en band het podium opkwamen, maar gelukkig werd het toch snel steeds drukker. Echt heel druk zou het niet worden deze avond. Ronnie Flex kon het weinig schelen hoeveel publiek er was, hij en zijn band zetten gewoon een zeer goede show neer. Hierna was het tijd om naar het tweede podium te gaan voor de Belgische band K’s Choice. In de tent was het behoorlijk druk en we kregen een lekkere stevige show van een uur.

Daarna was het weer terug lopen naar de mainstage voor de Nederlandse band Racoon. Met een vrolijk “Moi, Emm’n” werd het publiek begroet. Na het eerste nummer nam zanger Bart van der Weide even de tijd om iets duidelijk te maken: “We spelen vandaag nieuwe nummers, oude nummers, bekende nummers, onbekende nummers. Als je het leuk vindt, dan blijf je lekker en als je het niks aan vindt, nou dan rot je maar op.” Vervolgens trakteerde de band het publiek ruim een uur en een kwartier op een geweldige show en liet de band zien nog steeds aan de top te staan.

Racoon_Retropop

In de No Limit Tent ging het na Racoon door met Fischer-Z. De Britse band rond John Watts speelt sinds een aantal jaren weer met Watts als enige originele lid van de band. Voor Fischer-Z was het intussen alweer de derde keer dat ze op Retropop spelen, dus het publiek was intussen goed bekend met hun optredens. En ook deze vrijdagavond zette de band weer een goed optreden neer, met als enige commentaar uit het publiek dat er wel erg weinig oude nummers werden gespeeld.

En toen was het voor sommigen eindelijk zover. Het veld voor de mainstage stond al ruim voor het optreden redelijk vol en tijdens het optreden helemaal. Speciaal overgevlogen vanuit Australië: Ronan Keating. “We kwamen vanmiddag aan in Nederland vanuit Sydney, Australië en morgenvroeg vliegen we weer terug” vertelt Keating rustig na het eerste nummer. Tot grote verbazing van sommige mensen zette Keating vervolgens een geweldige show neer. Hij loopt veel over het podium en maakt veel contact met het publiek maar vooral: hij klinkt live erg goed. Een mooie afsluiter van de eerste Retropop-dag.Ronan_Keating

foto’s: Filip Heidinga

Deel: