Als je de naam Steeleye Span noemt, zal dat bij het gros van de Nederlanders geen beletje doen rinkelen. Maar wie hun grote hit ‘All around my hat’ hoort, herkent de Engelse folk-rock band Steeley Span meteen. Bassist Rick Kemp en zangeres van het eerste uur Maddy Prior schoven bij Maxazine aan tafel aan, toen de band recentelijk in Nederland was.

‘All around my hat’

De band werd opgericht in 1969 en bracht tussen 1970 en 2013 24 succesvolle studio albums, 7 live albums en tientallen singles uit en is in Nederland vooral bekend van de hit ‘All around my hat’ uit 1975. Een oud protestlied uit de negentiende eeuw. Het nummer stond jarenlang in de Top 2000 en veel Nederlandse 45 plussers zullen Steeleye Span herinneren als ééndagsvlieg. Onterecht. Toch heeft de bijna 74-jarige Kemp er geen problemen mee. “Door  ‘All around my hat’ gaan er immers voor ons deuren open die anders wellicht gesloten zouden blijven. We hoeven ons niet meer voor te stellen en kunnen daarom makkelijker onze ideeën verwezenlijken”, aldus de sympathieke Kemp.

Michael Chapman

Vier decennia toert de band al langs podia in Amerika en Europa. Door binnen het genre van de folkrock toch steeds weer te vernieuwen weten ze meerdere generaties folk rockliefhebbers aan zich te binden. Rick: “Anders dan Maddy, die al vanaf haar 18e folk muziek maakt heb ik geen folk achtergrond. Eind jaren zestig toerde ik jarenlang met Michael Chapman en maakten we pure rock muziek. Eigenlijk was ik in 1971 al van plan te stoppen met muziek. Tijdens een studio project in Chelsea, Londen kreeg ik echter per brief een uitnodiging van Tim Hart (ex-bandlid en oprichter van Steeleye Span, overleden in 2009) om mee te gaan op tournee. Dat was een goede zet van Tim, want alleen voor Steeleye Span was ik bereid mijn plan te heroverwegen.”

Zangtechniek

De optredens in Nederland kenmerkten zich door melodieuze folksongs, sprookjesachtige luisterliedjes, krachtige  tempowisselingen, meerstemmige vocalen en met veel werk van de laatste CD ‘Wintersmith’. Vrijwel ieder nummer wordt ingelijst met een historisch verhaal. De stem van Prior blijkt na een halve eeuw nog weinig aan kracht te hebben ingeboet. “Vijftig jaar lang al ben ik voortdurend bezig mijn stem op peil te houden en nieuwe stemtechnieken te leren. Op dit moment volg ik een training Complete Vocal Technique in Denemarken. Ik wil blijven leren.” Op het podium koppelt de band de Middeleeuwen aan de 21e eeuw en je kan de gedachten aan een dansende fee door een herfstbos maar met moeite kan onderdrukken. Maddy: “We houden het nog wel een tijdje vol. We stellen onze eigen kaders, Folk kent geen regels. Er is geen goede of slechte folk. Het is een manier van leven.”

Public Enemy, Eminem en Steeleye Span…

Maddy wordt in Groot-Brittannië nog altijd gezien als een van de grootste folk-rock zangeressen en heeft diverse solo albums op haar naam. Maddy en Rick kunnen samen teren op bijna honderd jaar ervaring met toeren, platen opnemen en het schrijven van liedjes. Rick: “Schrijven van liedjes doe ik het liefst. Er is genoeg inspiratie. De wereld verandert immers voortdurend. Maar de thema’s zijn al eeuwenlang hetzelfde. Mensen zijn het al eeuwen lang eens of oneens met elkaar of verliefd. Je zal het niet geloven maar door mijn kinderen raakte ik ook onder de indruk en geïnspireerd door Amerikaanse HipHop artiesten als Public Enemy.” “We zijn beiden fan van Eminem”, zo voegt Maddy daar aan toe, “Beide acts zijn zo puur en wijzen je de weg, daar herkennen we ons wel in.”

Bucketlist

Kemp en Prior zijn beiden rond de zeventig. De jaren worden schaarser. Toch hebben de muzikanten nog wel wat lege plekken in hun bucketlist. Maddy: “Ik wil vooral blijven leren en mijzelf verbeteren.” Het antwoord van Rick is specifieker: “Ik hoop dat er een dag voor mijn dood een medicijn wordt ontdekt die mijn leven kan oprekken. Want ik wil graag nog de geschiedenis ingaan als een beroemde beeldhouwer.”

Het afscheid van Kemp en de goedlachse Prior is hartelijk. Voor altijd jong. Leergierig en zichtbare levensgenieters. Op alle fronten. “Tijdens deze tour bijvoorbeeld doen we research naar de smaak van Belgische biertje.” Ook dat is folk.

Deel: