Al ruim 25 jaar staat Night of the Proms bekend om haar unieke mix van klassiek en pop. Ook voor editie 2015 heeft de organisatie weer flink uitgepakt met een line-up om van te snoepen. Wat te denken van Joe Jackson, Natalie Imbruglia, Basement Jaxx, Gavin DeGraw, Scala, het Puerto Ricaanse tenortalent Fernando Varela en rasentertainer “Mister Proms” John Miles. Dit alles en nog meer onder de bezielende leiding van de nieuwe Braziliaanse dirigente Alexandra Arrieche.

Buiten bovenstaande acts stond ook het koor Scala op het affiche. Zij trapten de avond af met een nummer van de soundtrack van ‘The Hunger Games’, getiteld ‘The Hanging Tree’, echt zeer mooi gedaan door de dames. Gelijk daarna mocht het Puerto Ricaanse tenortalent Fernando Varela zijn opwachting maken. Hij overdonderde Ahoy met een schitterende Italiaanse versie van Marco Borsato’s ‘De Waarheid’. Dirigente Alexandra Arrieche nam even de tijd om het publiek te begroeten en vroeg of we klaar waren voor de samba, waarna het publiek even lekker kon swingen bij deze Braziliaanse klanken.

Na een prachtig stuk klassieke muziek, speciaal voor de dansers in het publiek, een wals, mocht de eerste grote naam van het affiche zijn opwachting gaan maken. Niemand minder dan de Amerikaanse singer-songwriter Gavin DeGraw gaf een optreden dat niet snel vergeten zal worden. Met hits als ‘Soldier’ en ‘I Don’t Want to Be’ warmde hij Ahoy al flink op. Gelijk daarna al de volgende topper, Natalie Imbruglia. Met haar grote hit ‘Torn’ en ‘Instant Crush’ alsmede haar verschijning gaf ze een betoverend optreden.

Het koor Scala liet vervolgens horen wat zij allemaal in hun mars hebben met een bijzondere en zeer mooie vertolking van U2’s ‘With or Without You’, werkelijk schitterend! ‘Nessun dorma’, een liefdeslied uit Puccini’s opera ‘Turandot’ werd hierna gebracht door Fernando Varela. Wat een ongelooflijk stembereik heeft die man, menige moesten een traantje wegpinken. Night of the Proms was nu zo’n uurtje aan de gang, de avond kon al niet meer stuk. Vervolgens werd Alexandra Arrieche gevraagd om ons te verrassen met een dance kraker, terugvertaald naar het orkest. Basement Jaxx zette vervolgens Ahoy in vuur en vlam met hun swingende muziek. ‘Red Alert’, ‘Romeo’ en ‘Good Luck’ zorgden ervoor dat niemand stil kon blijven zitten.

Na een pauze van een klein half uurtje kwam Basement Jaxx nog even kort het podium op om daarna plaats te maken voor een prachtig stuk muziek, gespeeld door Il Novecento onder leiding van dirigente Alexandra Arrieche, de ‘Overture 1812’ van Tchaikovsky. Ook Scala kwam nog één keer terug met een wederom prachtig stuk muziek. Gelijk daarna was het weer de beurt aan Gavin DeGraw met zijn wereldhit ‘Not Over You’. Bij Night of the Proms worden regelmatig bijzondere duetten ten gehore gebracht, zo ook vanavond. Het Puerto Ricaanse tenortalent Fernando Varela bracht samen met een van de dames uit het achtergrondkoor The Pretty Vanillas een schitterende versie van Andrea Bocelli en Giorgia’s ‘Vivo per lei’, werkelijk subliem.

Natalie Imbruglia maakte daarna nog een keer haar opwachting met ‘Shiver’ om vervolgens door te denderen met niemand minder dan Joe Jackson. Met ‘Hometown’, een prachtige ballad versie van zijn hit ‘Steppin’ Out’ en natuurlijk ‘Is She Really Going Out With Him?’ en ‘Slow Song’ gaf de Britse zanger een optreden dat de boeken in mag. Il Novecento maakte er vervolgens nog even een feestje van. Natuurlijk mag “Mister Proms” John Miles niet ontbreken op Night of the Proms, hij bracht een waanzinnige versie van Miley Cyrus’ hit ‘Wrecking Ball’ en natuurlijk zijn wereldhit ‘Music’.

Het publiek werd verzocht om te gaan staan voor een echt feest, 130 BPM denderden er door de zaal, The Pretty Vanillas maakten er een feestje van met onder andere ‘Alor en Dance’, Calvin Harris’ hit ‘Summer’ en Axwell /\ Ingrosso’s ‘Sun Is Shining’. Voor de afsluiting van Night of the Proms was gekozen voor ‘Uptown Funk’. Hierbij kwamen alle artiesten nog eenmaal aan bod. Een swingende afsluiter voor Night of the Proms 2015, dit jaar geen Classic meets Pop maar meer andersom, Pop meets Classic. Een en ander neemt niet weg dat het weer een fantastische avond was!

Foto (c) Sanne Zeen / Maxazine

Deel: