Jan Akkerman, Jan wie… Jan Akkerman inderdaad. 75 jaar oud inmiddels en mag met recht een van de grootste gitaristen van Nederland genoemd en volgens lezers van Melody Maker de beste van de wereld (ahum in 1973 toch wel). Jan Akkerman maakte in de jaren ’70 samen met Thijs van Leer deel uit progrock groep Focus, na zijn vertrek uit Focus heeft Jan Akkerman aan een succesvolle solocarrière gewerkt. Zijn laatste album ‘Close Beauty’ stamt uit 2019.

Het kleine gezelschap (4 man) wat omstreeks 20.30 uur het podium betrad. Akkerman stond stil bij het overlijden van bassist Bert Ruiter, volgens zijn woorden de enige binnen Focus die wel te pruimen was en trapte daarna als een eerbetoon af met zijn versie van ‘Exodus’. Akkerman hoeft zich niet te bewijzen en dat deed hij dan ook niet. Met als gevolg dat het hele concert als relaxed over kwam. Mede door de inmiddels bekende setting van de zaal (tafeltjes) was het bijna een huiskamerconcert. ‘Exodus’ werd gevolgd door ‘Close Beauty’ van het gelijknamige album. Het concert liet zich aanhoren als een reis door het muzikale leven van Akkerman. Losjes werden de nummers aan elkaar gepraat, zo kwamen o.a. ‘Summertime’, ‘Angel Watch’ en ‘Down Man’ voorbij.

Oude rotten in het vak zonder dat het routineus klonk of overkwam, niet voor een gat te vangen. Dat bleek toen de microfoon van zanger Phil B uitviel, een grapje, een geintje en we spelen gewoon verder.

Mede door zijn klassieke scholing aan het Sweelinck Conservatorium gaat de voorkeur van Akkerman uit naar Klassiek en Jazz, maar rock neemt zeker een belangrijke plaats in. Dit is terug te horen in zijn nummers. Akkerman blijft zoeken naar nieuwe ideeën om deze in zijn nummers mee te nemen, daarbij gebruik makende van de hedendaagse techniek, waar ie ook wel eens wat moeite mee heeft, bleek gisteren.

Akkerman 75 jaar is een aanrader, een helder overzicht waar de liefhebber van elektrische gitaar zeker zijn hart kan ophalen.

Foto’s (c) Bart Teunis

Deel: