Tien jaar na het verschijnen van zijn baanbrekende ‘Recomposed’ album, keert Max Richter terug naar het werk van Vivaldi. Geïnspireerd door het werk van de Italiaanse componist en violist, heeft Richter nu wederom zijn eigen compositie uit 2012 onder handen genomen. Samen met violiste Elena Urioste en de muzikanten van het Chineke! orchestra heeft hij een nieuwe versie opgenomen van zijn ‘Recomposed’ compositie, met een “grittier, punk rock sound” volgens Richter. Dat heeft geresulteerd in het album ‘The New Four Seasons’, dat op 10 juni uitkomt.

Toen ‘Recomposed’ in 2012 verscheen, had het een grote impact en werd het album enorm goed ontvangen. ‘Spring 1’ wordt tot op de dag van vandaag veelvuldig gebruikt voor soundtracks van televisieseries, zoals ‘The Crown’ en ‘Bridgerton’. Richter speelde het stuk veelvuldig de afgelopen tien jaar en was wederom geïnspireerd geraakt door een uitvoering met bijzondere instrumenten.

Door passages uit de originele viool concerto’s anders te rangschikken en in andere vormen te gebruiken, zette hij met ‘The New Four Seasons’ een verfrissende, hernieuwde interpretatie neer van een werk dat nog steeds bekend in de oren klinkt. Over het gebruik van historische of zelfs vintage instrumenten voor het stuk zegt Richter zelf het volgende: Asked about the difference in sound between modern and period strings, he laughs: “I heard someone say it’s the difference between smooth peanut butter and crunchy peanut butter, which encapsulates it really well!”

Deel: