Afgelopen zaterdag, 23 maart hadden vele aanwezigen het genoegen om naar een optreden van Live Games 42 te kijken. Zoals de naam al doet vermoeden, betrof het een coverband van Level 42, waar velen al sinds 1981 grote fan van waren. Enigszins bevooroordeeld begaven velen zich dus naar Café-Zaal De Reünie in Geleen.

De avond werd ingeluid door DJ Funkey R, die de zaal vermaakte met onvervalste soul, funk & dance classics uit de jaren 80. Om 22:30 uur begon het optreden van de band Live Games 42, net zoals bij de shows van de echte Level 42 met een intro, gevolgd door het nummer ‘To Be With You Again’. Dat begin bezorgde een eerste kippenvel momentje. Het volgende nummer dat gespeeld werd, was ‘Running In The Family’, wat her en der al enthousiast werd meegezongen. Vervolgens werd een nummer ingezet dat door de meeste fanatieke L42-fans altijd zeer werd gewaardeerd, namelijk ‘Mr. Pink’. Bij dit instrumentale nummer bleek duidelijk dat men hier te maken had met een stel doorgewinterde muzikanten die hun sporen in de nationale- en internationale muziekscene al ruimschoots hadden verdiend, waarover later meer.

Na ‘Children Say’ volgde een andere grote hit, ‘Heaven In My Hands’, waarbij de saxofoon goed tot zijn recht kwam. ‘It’s Over’ was de eerste ballad in de setlist en gezien het feit dat deze door velen van begin tot eind werd meegezongen, was dat een van de favorieten van het aanwezige publiek. De zanger en bassist van de band, Joost Peters, verklaarde nog even de aanwezigheid van een cameraman; er werden opnames gemaakt om een promotiefilm te maken aangezien dit hun allereerste optreden was als Live Games 42. Daarna volgde een van de favoriete nummers van Level 42 uit de beginjaren, ‘Love Games’.


Het spelen van basgitaar en tegelijkertijd zingen, wat volgens de kenners nog niet zo makkelijk schijnt te zijn, ging Joost goed af. De lead- en backingvocals waren prima maar leken niet echt op het unieke, herkenbare geluid van Mike Lindup en Mark King. Dat was helemaal niet erg want voor de rest was de sound echt wel Level 42 waardig. Na ‘Love Games’ volgden nog twee meezingers, ‘Something About You’ en ‘Lessons in Love’. Hierna stelde Joost zijn medebandleden voor aan het publiek: op keyboard en backingvocals, Werner van Gool; op gitaar en backingvocals, Berland Rours; op saxofoon, pas sinds een paar weken toegevoegd aan de band, Christian Martens; en op drums, Sjoerd Rutten. En dan natuurlijk nog op basgitaar en leadvocals, Joost Peters. Stuk voor stuk topmuzikanten en een zoektocht op internet leverde toch wel wat verrassende namen op van artiesten waar de heren mee hadden gewerkt, variërend van Elton John en Robbie Williams tot Toontje Lager, Kayak, Abba the Musical, Soldaat van Oranje en Het Goede Doel. Niet de minsten dus! Na dit voorstelrondje volgde het laatste nummer van de avond, ‘Hot Water’. Al met al was het een geslaagd eerste optreden van Live Games 42.

Was er dan helemaal niets aan te merken op dit optreden? Jawel hoor. Het geluid op zich was prima maar toch miste men iets. Velen konden het niet echt goed uitleggen als niet-muzikanten maar bij de gigs van Level 42 voelen velen de muziek in hun buik, eigenlijk door hun hele lijf en dat gevoel had men nu niet. Verder mocht het showelement nog wat beter uitgewerkt worden met een bas-solo en meer interactie met het publiek door de andere bandleden. De duur van de set was met een uur wat aan de korte kant. Al met al was het gewoon een degelijk, goed optreden dat naar meer smaakte.

Foto’s (c) Paul Dizy

Deel: