‘Wish’, de 62ste animatiefilm van Walt Disney Animation Studios, is een betoverende reis terug naar de klassieke 2D-animatiestijl, en een viering van het eeuwfeest van de Walt Disney Company. Met koning Magnifico als iconische slechterik en verwijzingen naar het rijke verleden van Disney, brengt de film een nostalgisch gevoel naar voren.

Het verhaal, gelegen op het betoverende eiland Rosas, biedt een frisse kijk op het ‘koninkrijk der wensen’, waar de eigenzinnige Asha en haar trouwe metgezellen een gevecht aangaan voor de vrijheid om te wensen. De introductie van Star, een kosmische kracht, voegt een magisch element toe aan het avontuur.

Geregisseerd door Chris Buck en Fawn Veerasunthorn, weet ‘Wish’ het publiek te betoveren met een combinatie van animatie, muziek en komedie. Asha’s krachtige wens en haar confrontatie met koning Magnifico, de mannelijke versie van Sneeuwwites’s Maleficent, vormen de kern van dit inspirerende verhaal, waar de wil van een moedig mens samensmelt met de magie van de sterren, resulterend in wonderlijke gebeurtenissen.

Het leuke van ‘Wish’ is dat het sowieso niet het standaard Disney-verhaal is, wat met Bambi, Dombo, Assepoester, The Lion King en dergelijke allemaal wel is. In Wish een heel ander en eigen verhaal. Zo nu en dan verwijst de film zelfs naar andere Disney-films, zoals het hertje Bambi, verwijzingen met zinnen naar The Lion King, maar ook Peter Pan, Frozen, Pinokkio en Belle & het Beest. Zelfs zeven karakters in de film die de outfits aan hadden van de Zeven Dwergen. Maar ook een verwijzing naar de Ster, die eerder al opdook in Pinokkio en Assepoester; en dus 1-op-1 is overgenomen. Erg Disney dus, al die verwijzingen. Niet per toeval, want de film is gemaakt ter gelegenheid van 100 jaar Disney. Mede daarom ook in de aftiteling tekeningen van tientallen Disney-films en een opa die precies 100 jaar werd in de film.

Al met al is ‘Wish’ een geslaagde animatie-musical-komedie , die zowel nieuwe generaties als nostalgische Disney-fans zal aanspreken, met een boodschap van moed, magie en het vervullen van dromen. De film is als eerbetoon aan 100 jaar Disney, ook gemaakt door middel van alle technieken die Disney eerder gebruikte, inclusief een deel dat met waterverf is getekend. Nostalgie op-en-top.

Regie: Chris Buck, Fawn Veerasunthorn
Stemacteurs: Ariana DeBose, Chris Pine, Alan Tudyk, Angelique Cabral, Victor Garber, Natasha Rothwell, Jennifer Kumiyama, Harvey Guillén, Evan Peters, Ramy Youssef, Jon Rudnitsky
Waardering: 7

Deel: