In het eerste weekend van september was het traditiegetrouw weer tijd voor Bruis in Maastricht. Het driedaagse festival wordt georganiseerd door Muziekgieterij en vindt sinds enkele jaren plaats in en rond het poppodium. De main stage staat buiten op het Richie Backfireplein en beide zalen worden gebruikt. Bijzonder aan het festival is dat alle artiesten een tijdslot van een uur krijgen, zowel de headliners als de kleinere, opkomende namen. Op Bruis valt altijd veel te ontdekken en dat was dit jaar niet anders. Een gevarieerd programma beloofde voor elk wat wils.

Na een regenachtige vrijdagochtend en -middag, klaarde het precies op tijd op voor de start van het festival. Noah Kite opende de main stage met rustige, emotionele folkpop. Het drietal, bestaande uit zanger/gitarist, celliste en contrabassist, speelde voor een honderdtal bezoekers. Naarmate de set vorderde begon het publiek langzaam binnen te druppelen. De band speelde goed, maar straalde weinig plezier uit en wist de aandacht op deze vroege vrijdagavond nog niet te grijpen.

Het contrast met Gen and the Generates, een van de hoogtepunten van de dag, was groot. Hun show was sterk, zeer energiek en expressief. Met een opvallende frontvrouw zorgden de alternatieve punkrockers voor de eerste dansjes van de dag.

Grootste hoogtepunt van de dag was headliner Warhaus. De band onder leiding van Maarten Devoldere, bekend van Balthazar, maakte indruk met een donker en zwoel geluid. Superstrak spelend, top zingend, en ondersteund door een prachtige lichtshow wisten zij het publiek van begin tot eind te boeien en luidkeels te laten meezingen.

Naast de genoemde bands konden bezoekers vrijdag genieten van onder andere de elektropop van Noémi Wolfs en van singer-songwriter David Ramirez. Ook Vlaamse rockband The Hickey Underworld, terug van weggeweest, trok veel bekijks. Zij speelden na headliner Warhaus, tegelijk met psychedelische instrumentale rockband Acid Rooster die door fileproblemen te laat met hun set begon. De vrijdag van Bruis was een mooie openingsdag waar genoeg te genieten viel voor de aanwezige muziekliefhebbers.


Foto’s (c) Nadine Gijzen

Deel: