Amper een jaar na zijn vorige album ‘Lightyears Better’ komt Tim Knol alweer met een nieuw album met nieuwe liedjes. ‘Long Live Your Friends’ ligt in het verlengde van de frisheid van ‘Lightyears Better’, maar kwam wel op een andere manier tot stand. Met vriend en producer Sam Verbeek koos Tim Knol ervoor om liedjes pas af te schrijven en af te maken in de studio. Om ze vervolgens op te nemen. Het zorgt voor een spontaan klinkende plaat.

Net als op zijn vorige album is in opener ‘Brand New Day’ de invloed van Tom Petty niet ver weg. Ook in ‘Change’ lijkt er een gitaarriffje van Petty’s ‘Into The Great Wide Open’ door te klinken. Is daar iets mis mee? Nee, want Tim Knol blijft ook op dit album dicht bij zichzelf. Ook als het meer poppy wordt zoals in ‘Under The Gun’, ‘Being In Love’, ‘Carry On’ en de titeltrack, waarin beiden de jaren ’90 sound van een andere muzikale inspiratiebron doorklinkt: Wilco. Maar gedateerd klinkt het allerminst. Het klinkt duidelijk door dat Knol momenteel goed in zijn vel zit. Zelfs in het maatschappelijk kritische ‘To The Darkness’ dat de huidige maatschappij goed weerspiegeld. Ondanks dat kijkt Knol in zijn liedjes met dankbaarheid naar zijn  vriendschappen die ervoor zorgen dat hij op de rails blijft. Naast de frisse toegankelijke liedjes maakt hij toch het meeste indruk in een klein liedje als het met Tara Wilts gezongen ‘We’re Gonna Make It’. Het mag wel het prijsnummer van het album worden genoemd.

Maar in feite staat er geen enkel slecht of minder nummer op ‘Long Live Your Friends’. Het album is een nieuw hoofdstuk in zijn leven waarin hij op een persoonlijke wijze de luisteraar meeneemt in zijn proces. Als dat zulke mooie liedjes oplevert, dan is dat persoonlijke inkijkje in zijn leven absoluut geen straf. (9/10) (Excelsior Recordings)

Deel: