In 2020 liet regisseur Christian Petzold weten dat hij van plan was om 4 liefdesgeschiedenissen te vertellen die losjes opgehangen werden aan de vier elementen, water, vuur, aarde en lucht. In 2020 verscheen ‘Undine’ waar water een belangrijke rol in speelde. En nu is er dus ‘Roter Himmmel’ waar vuur een belangrijke rol gaat spelen. Leon (Thomas Schubert) en Felix (Langston Uibel) zijn op weg naar een vakantiehuisje van Felix ouders, in de buurt van het strand. Leon moet zijn manuscript voor zijn volgende boek zien af te maken en Felix is bezig met het samenstellen van een portofolie voor een eventuele aanname op een kunstacademie. Maar het zit hen al meteen niet mee.

Midden in het bos, zo’n 12 kilometer van het huisje, laat hun auto het afweten. Bepakt en gezakt gaat het tweetal op weg naar het huisje maar rolkoffers rollen nu eenmaal niet zo goed over bosgrond. Maar geen nood, Felix weet een afkorting, hier rechts het bos in. En binnen de kortste keren zijn de twee verdwaald, dit tot grote ergernis van Leon. Uiteindelijk bereikt men het huisje maar dan blijkt dat Felix moeder het huisje al verhuurd heeft aan iemand anders. Die iemand anders blijkt Nadja (Paula Beer) te zijn die op dat moment niet aanwezig is in het huisje. Maar in de nacht worden Leon en Felix wakker gehouden door de amoureuze activiteiten van haar in de naast hun gelegen slaapkamer. De wanden in vakantiehuizen blijken nu eenmaal dun te zijn. Pas de volgende ochtend ziet Leon een glimp van haar in haar rode zomerjurk en dat maakt een immense indruk op hem. Maar dat irriteert hem tegelijkertijd mateloos, want dit leidt hem af van zijn werk. Net als Felix overigens die hem voortdurend vraagt of hij mee gaat zwemmen. Of anders, samen het dak dekken want er is een lek in het huisje geconstateerd. Geen van beide activiteiten kunnen Leon bekoren. Ondertussen zijn er berichten van bosbranden in de buurt maar in het vakantiedorpje is men niet overmatig ongerust want de wind is hier over het algemeen aanlandig en daarmee zal het vuur wel uit de buurt blijven. Nadja neemt steeds meer een plek in het bestaan van de twee jongens en daar waar Felix geniet van het feit dat er nog iemand aanwezig is, stoort het Leon die hopeloos vast zit met zijn boek. En het wordt er niet beter op als zich Devid (Enno Trebs) meldt, een kennis (en wellicht ook een minnaar van Nadja) waar Felix het wel heel goed mee kan vinden. De komst van Helmut (Matthias Brandt) doet de spanningen alleen nog maar meer groeien want het is duidelijk dat de uitgever niet onder de indruk is van Leon’s werk. En dan draait zich de wind en stevent de geschiedenis af op een noodlottige tragedie.

Regisseur Christian Petzold heeft in Duitsland een behoorlijke reputatie weten te verwerven maar ik moet bekennen dat ik weinig met zijn werk op heb. ‘Phoenix’ (2014) vond ik een interessant uitgangspunt hebben maar de film an sich deed mij niks en TRANSIT (2018) vond ik ronduit saai. Dat komt vooral omdat Petzold een afstandelijke vertelstijl hanteert die mij, in elk geval bij ‘Phoenix’ en ‘Transit’ uit de film hield.

‘Roter Himmmel’ is voor mij veruit zijn meest warmbloedige en daarmee onderhoudende film maar zelfs deze film kan ik niet helemaal omarmen. De afstand komt ditmaal vooral voort uit het feit dat ik eigenlijk geen een van de karakters sympathiek vond. Felix en Devid zijn te duidelijk hedonistisch, Nadja te nadrukkelijk verheven en vooral onze protagonist Leon vond ik door zijn passief-agressieve houding regelrecht onuitstaanbaar. Alle karakters zijn vooral zeer met zich zelf bezig. Wellicht daarom dat geen van hen verbaast is over de dreiging van de bosbranden. Zelfs als de as in hun tuin valt (wat toch aangeeft dat de windrichting gekeerd is) komt er niemand op het idee dat de situatie nu ernstig is en dat men moet vluchten. Soms komt het voor dat de weerzin rond de karakters bij mij ervoor zorgt dat ik de andere kwaliteiten van de film minder duidelijk zie. Dit gebeurde dus bij ‘Roter Himmmel’.

Maar voor de duidelijkheid, ‘Roter Himmmel’ niet zonder kwaliteiten. Er wordt prima geacteerd in de film met name door Thomas Schubert en Paula Beer (de laatste ontwikkelt zich steeds meer als de muze voor Petzold), de muziek is goed gekozen en Petzold zet de sporen voor de tragedie goed uit. Zo zal het slechte richtingsgevoel van Felix wat in het begin al wordt aangegeven uiteindelijk fatale gevolgen kennen.
‘Roter Himmmel’ won het laatste filmfestival in Berlijn de Zilveren Beer bij de jury.

Regie: Christian Petzold.
Acteurs: Thomas Schubert, Paula Beer, Langston Uibel, Enno Trebs, Matthias Brandt, Edther Ash, Jennipher Antoni, Jonathan Dassler, Marieke Zwart.
Waardering : 6,5

Deel: