Iedereen kan tegenwoordig zijn muziek op Spotify zetten. Hierdoor is de drempel voor muzikanten om door te breken met hun muziek aanzienlijk verlaagd. Maar doordat het aanbod zo groot is kan het lastiger zijn om op te vallen in zo’n verzadigde markt. Het opbouwen van je online aanwezigheid op een streaming platform is dus belangrijk voor je succes. Hoe je dat kunt doen lees je hier.

Zorg voor goede muziek

Wil je een vaste luisteraarsbasis opbouwen dan is het belangrijk om goede tunes te maken. Zorg dat je opvalt tussen alle anderen en maak dus geen dertien in een dozijn nummers. Om erachter te komen of anderen je muziek net zo goed vinden als dat je denkt kun je andere muzikanten die je vertrouwt om feedback vragen. Ook op online forums kun je om oprechte feedback vragen. Vat negatieve feedback niet persoonlijk op en voedt je groei ermee.

Gebruik social media

Social media is bijna onmisbaar voor de meeste muzikanten. Het opbouwen van accounts met genoeg volgers op Instagram, YouTube en TikTok kunnen je publiek flink laten groeien. Social media is niet alleen de plek om je muziek te promoten, je kunt er ook netwerken met andere artiesten en proberen een samenwerking te starten. Heb je een flink aantal volgers op social media kanalen dan is de kans groot dat deze groep ook je Spotify kanaal weet te vinden.

Een campagne starten

Een van de beste manieren om nieuwe abonnees en luisteraars erbij te krijgen is door je afspeellijst online te promoten. Hiervoor moet je bijhouden wat populair is en je aanpassen aan trends zodat je zo snel mogelijk nieuwe abonnees krijgt. Plan je advertenties en promoot je afspeellijst op allerlei manieren. Ook op Reddit is er een speciale Spotify subreddit. Deel hier ook je playlist. Grote kans dan je zo makkelijk nieuwe abonnees kunt krijgen.

Pitchtool van Spotify

Via playlists van de redactie van Spotify worden ieder jaar vele nieuwe artiesten ontdekt. Je kunt op een van deze playlists terechtkomen met de pitchtool voor playlists van Spotify. Je nieuwe muziek wordt beoordeeld door het team van Spotify. Via deze playlists krijgt je muziek veel meer bereik. Valt je muziek ook bij anderen in de smaak, dan levert je dat gegarandeerd meer volgers op.

Spotify streams kopen

Spotify streams kopen zorgt ervoor dat je muziek meer opvalt. Hiermee geef je het aantal keer op dat je muziek wordt beluisterd een flinke boost. Je kunt hiermee voorkomen dat je muziek genegeerd wordt omdat het zo weinig beluisterd is. Nederlandse Spotify streams kopen kun je makkelijk online doen. Ga je streams kopen? Dan krijg je ook nog eens geld terug, omdat je muziek beluisterd wordt krijg je namelijk royalties van Spotify.

Samenwerken met andere artiesten

Als je een internationaal publiek wilt bereiken dan kan het enorm helpen om eens met iemand samen te werken. Het liefst met iemand die ergens anders op de wereld woont.Bij internationale samenwerkingen komt namelijk meer dan 80% van de streams van buiten het land van de artiest. Spotify heeft een aantal handige tools waarmee je real time en op afstand kunt samenwerken en audio van hoge kwaliteit kunt opnemen, waar en wanneer je maar wilt.

Bloggers en influencers

Een andere manier om je playlist te promoten is door samen te werken met bloggers en influencers. Zij hebben vaak een groot en loyaal publiek. Als ze jouw afspeellijst aanbevelen, zullen veel van hun fans hierin geïnteresseerd zijn en jouw muziek willen luisteren. Kies een influencer die goed past bij het genre en de doelgroep van je muziek. Denk er wel aan dat deze manier van promotie, afhankelijk van de influencer flinke kosten met zich mee kan brengen.

 

Deel: