Als je op het internet muziek wilt streamen, kun je daarvoor diensten in Nederland gebruiken die zich daarin gespecialiseerd hebben. Maar er zijn ook buitenlandse muziekdiensten. Handig voor als je op zoek bent naar een liedje die je in het buitenland hebt gehoord, maar in Nederland niet wordt aangeboden. Zo kun je bijvoorbeeld wisselen tussen verschillende landen. Het is helaas niet altijd mogelijk om met je Nederlandse IP-adres van land te wisselen. Daarom kun je je IP-adres veranderen naar een adres in het buitenland middels een Virtual Private Network (VPN).

Veilig streamen via een VPN

Er zijn heel wat veilige streamingdiensten die je kunt gebruiken, zoals Spotify en Deezer. Soms kan het voorkomen dat je bepaalde nieuwe liedjes niet kunt horen, omdat ze nog niet in Nederland zijn uitgebracht. Je kunt prima deze diensten gebruiken zonder VPN, maar bent dan aangewezen op het Nederlandse aanbod. Het kan ook zijn dat je op vakantie bent in in het buitenland niet naar de Nederlandse Spotify kunt luisteren.

Met een VPN kun je je locatie wijzigen naar waar je maar wilt. Veel VPN-aanbieders hebben meer dan 50 verschillende locaties in de wereld die je kunt gebruiken. Zit je bijvoorbeeld in Amerika en kun je niet luisteren naar de Nederlandse Spotify? Dan kun je via een VPN instellen dat je verbinding wilt maken met een Nederlands IP-adres. Zo denkt de streamingdienst dat je in Nederland bent.

Voorwaarden aan een goede VPN

Het gebruik van een VPN zorgt er niet alleen voor dat je bepaalde blokkades kunt deblokkeren, maar het zorgt er ook voor dat je veilig muziek aan het streamen bent. Je persoonlijke informatie blijft beter beschermd, waardoor je zonder zorgen je favoriete muziek kunt luisteren.

Een VPN-verbinding is namelijk sterk versleuteld. Daardoor blijven al je activiteiten online volledig anoniem. Zo kun je voorkomen dat hackers en dieven tussen je verbinding en de muziekdienst kunnen komen om zo informatie te onderscheppen. Bij veel streamingdiensten log je in met je telefoonnummer of e-mailadres. Zulke zaken wil je wel privé houden.

Daarnaast is het de bedoeling dat je een VPN kiest die geen logs bijhoudt en wanneer je verbinding met de VPN-server wegvalt, je internetverbinding uit zet. Zo kun je voorkomen dat je gegevens alsnog lekken als om welke reden dan ook de verbinding met de VPN-server wegvalt.

Buitenlandse zenders

Met een VPN kun je ook luisteren naar buitenlandse zenders die je normaal gesproken niet vanuit Nederland kunt beluisteren. Veel Amerikaanse zenders blokkeren Europese verbindingen in verband met auteursrechten. Daardoor kunnen alleen gebruikers met een Amerikaans IP-adres naar de zender luisteren. Een goed voorbeeld van diensten die buitenlandse IP-adressen blokkeren, is iHeartRadio. Dit mediaconcern blokkeert vrijwel heel Europa. Om deze reden kun je je VPN-locatie op de Verenigde Staten instellen. Je krijgt dan een Amerikaans IP-adres en kunt dan luisteren naar de radiozenders en podcasts van de aanbieders. Op die manier mis je nooit meer een live optreden van je favoriete artiest.

Waarom kiezen voor een VPN voor muziek streamen?

Het gebruik van een VPN om muziek te streamen heeft verschillende andere voordelen. Zo kan het voorkomen dat in het buitenland er goedkopere prijzen voor een abonnement op Spotify of Deezer gelden. Daardoor betaal je per maand minder abonnementsgeld. Je gegevens worden niet gelekt aan derden en je hebt een betere privacy, doordat je browsergeschiedenis niet meer wordt opgeslagen. Vaak heb je ook een breder aanbod van muziek tot je beschikking. Er zijn voldoende aanbieders die je hun diensten zelfs eerst gratis laten testen, voordat je een betaald VPN abonnement afneemt. Meestal krijg je je geld terug als je binnen een maand afziet van het abonnement.

Deel: