Velen kennen R.J. Ellory waarschijnlijk als Brits schrijver van thrillers en misdaadverhalen. En niet zomaar een schrijver: zijn boeken zijn bestsellers en hij grossiert inmiddels in prijzen. Zijn verhalen spelen zich voornamelijk af in de Verenigde Staten en daarin vindt men regelmatig verwijzingen naar blues en jazz. En dat is niet toevallig, Ellory is een groot fan van blues en is zanger en gitarist van de Britse bluesband The Whiskey Poets.

The Whiskey Poets bestaan naast Ellory uit gitarist Martin Smith, bassist Rob Oliver, toetsenist Andy Evans en drummer Roger Nunn, stuk voor stuk ervaren muzikanten met een behoorlijke staat van dienst. Onlangs is hun derde album verschenen met de titel ‘The Garage Tapes’. Op het album staan elf door Smith en Ellory zelfgeschreven nummers, waarvan de teksten uitsluitend van de hand van Ellory zijn. Ach ja, als je een gelauwerd schrijver in je band hebt, waarom zou je daar dan geen gebruik van maken. Het resultaat mag er zijn. Muzikaal bevindt de band zich ergens in het grijze gebied tussen blues en americana.

Verwacht geen stampende bassen en gillende gitaren, het geheel is vrij relaxed en low-key. En van begin tot eind gewoon behoorlijk goed. Muzikaal zit het allemaal goed in elkaar en de teksten van Ellory zijn het absoluut waard om beluisterd te worden. Luistertips zijn voor mij ‘Carry Me Back Home’, ‘Just Let Go’ en het bedrukkende ‘Cold’. De albums van The Whiskey Poets zijn via zijn eigen website te bestellen en de boeken van de R.J. Ellory zijn verkrijgbaar in de plaatselijke boekhandel. Tip: koop bij voorkeur de Engelstalige uitgaven. (8/10)  (Eigen productie)

Deel: