Voor hun 30 jaar jubileumtour speelde de succesvolle band Tindersticks voor een tweede keer in België in minder dan 3 maanden tijd. Dit ter promotie van hun dubbel ‘Retrospective  album 1992 – 2022 – Past Imperfect’ dat in het voorjaar is uitgebracht. Na het optreden in mei in Brussel, Bozar, met volledig orkest en Terry Edwards op trompet, maakt de band nu een zomertour als de 6 originele leden op het podium, inclusief de zoon van Stuart Staples als derde gitarist op het podium.

Het concert vond plaats in het zeer gezellige centrum van Leuven op het M-Idzomer festival georganiseerd door Het Depot, een openlucht mainstage en ook twee kleine binnenpodia om meer ‘intieme’ optredens van Belgische bands te zien. We hadden de kans om Sohnarr (de nieuwe band van Patricia, ex Balthazar) twee keer een prachtige 30 minuten durende set te zien spelen in de Museumkamer”van het gebouw, met zeer zachte en zeer intense nummers van haar eerste album. Een must om te zien en te horen! Ook Isbells op de mainstage was een must, net voor Tindersticks , die ons mooie en melodieuze pop / rock deuntjes gaf net voordat de zon onderging .

De helden van de dag waren die van het hoofdprogramma natuurlijk. De Britten van Tindersticks, die bijna 80 minuten speelde. Een set die voornamelijk bestond uit nummers van de albums ‘Something Rain’ (2012), ‘The Waiting Room’ (2016) en ‘No treasure but hope’ (2019). Ze hadden het goed in de gaten om hun “te stille” nummers niet te spelen op dit “open lucht” evenement, maar gaven een selectie van meer up tempo nummers. En dus was het concert heel anders dan dat destijds in Bozar.  Dit tot het grote plezier van de vaste fans die hen op de voet volgen, sinds hun eerste keer in België in Botanique in februari 1994.

Als we zeggen ‘up tempo’, dan kom je ook wel uit bij de Tindersticks. Het is nooit echt “up”, maar ze speelden het gisteren op een meer “energieke” manier en misschien een beetje “luider” dan normaal. Handig, want zo werd niemand gestoord door de toch helaas veelvuldig pratende mensen in het publiek.

Stuart zelf praat nooit veel tussen de nummers door, maar hij leek erg blij met de reactie van het publiek. Iedereen in de band zag eruit alsof ze echt plezier hadden met spelen. Het was een mooie avond met de romantische muziek van de mannen van Tindersticks.

De band komt dit jaar nog eenmaal terug naar Antwerpen. In oktober zal de band optreden in de Roma voor een derde deel van de 30-jubileumtour.

Foto’s (c) Christophe Dehousse

Tindersticks Setlist M-idzomer 2022 2022

Deel: