Minder dan een jaar nadat zijn vorige album ‘Blue Sky‘ verscheen is The Reverend Shawn Amos alweer terug met een nieuwe plaat. In plaats van het gebruikelijke toeren om ‘Blue Sky’ te promoten was ook hij gedwongen thuis te blijven. In plaats daarvan is hij samen met zijn vaste gitarist Chris ‘Doctor’ Roberts de studio ingedoken om een nieuw album op te nemen. De nummers zijn in de studio live opgenomen, wat het spontane gevoel absoluut ten goede komt.

Hiervoor zijn de heren de bluesgeschiedenis ingedoken en hebben tien nummers opgenomen, die onder de pakkende titel ‘The Cause Of It All’ zijn uitgebracht. Het zijn de nummers die Amos en Roberts naar de blues hebben gevoerd. Het zijn eigen uitvoeringen van nummers van Willie Dixon, Muddy Waters, John Lee Hooker, Howlin’ Wolf, Little Walter en ook die wat minder logisch lijkt, maar zeker in het rijtje thuis hoort, namelijk ‘Goin’ To The Church’ van Lester Butler.

Verder horen we de bekende klassiekers als ‘Spoonful’, ‘Serves Me Right To Suffer’, ‘I’m Ready’ en ‘Hoochie Coochie Man’. Amos en Rogers weten de nummers gelukkig een geheel eigen draai te geven, anders zou het toch weer het zoveelste coveralbum worden. Op de eerste vijf nummers wordt de elektrische gitaar ter hand genomen en deze zijn behoorlijk rauw. De tweede helft is akoestisch en navenant melodieuzer. Een prima plaat, respectvol en een hommage aan de voorbeelden van de beide heren. (8/10) (Continental Records Services)

Deel: