Het was een avondje extreme metal, dat werd aangekondigd in De Groene Engel in Oss. De Tilburgse band Autarkh kwam langs, en dat beloofde veel. Deze groep muzikale extremisten die zich inzetten voor het verleggen van de grenzen van de auditieve zintuigen namen voor de avond hun vrienden van Doodswens mee.

Supportact Doodswens is een tweekopigge blackmetalband uit Eindhoven. De damens zijn geïnspireerd door de rauwheid van de jaren ’90 en combineren oldschool black metal met een sfeervolle muur van geluid.

Autarkh is het geesteskind van Michel Nienhuis, stichtend lid en componist/gitarist van Dodecahedron. Autarkh neemt een unieke positie in in de wereld van extreme metal en dat klonk door in Oss. Beats en effecten die deden denken aan die van artiesten als Aphex Twin en Autechre waren perfect in balans met de overweldigende riffs en vocalen.

Veel muziek kwam van Autarkh’s eerste volledige album ‘Form In Motion’. Het werd onlangs uitgebracht via Season of Mist records en het optreden in de Groene Engel was dan ook eenvan de eerste mogelijkheden om die muziek aan te horen.

Nummers als ‘Primitive Constructs’, ‘Zeit Ist Nur Eine Illusion’ en ‘Metacognition’ maakten er een snoeiharde avond van in Oss, waarbij de toegestroomde metalliefhebbers na lange tijd weer eindelijk helemaal konden losgaan. Wat hadden juist zij dit gemist, want waar je met blues, jazz, klassiek of pop nog rustig thuis kan luisteren in je stoel, is stilzitten met deze muziek geen optie. Helaas was het concert seated, maar 50 man headbangend op de muziek, was zelfs zonder echte pit voor velen weer een genot om mee te maken.

Deel: