Ensemble Resonanz brengt een speciale versie van Bach’s alom geliefde Weihnachts Oratorium. En dat dit beroemde werk in buitengewoon goede handen is bij dit ensemble zou zelfs de grote meester hebben kunnen beamen!

Recycling
Bach deed het al in zijn tijd: zijn eigen composities omwerken tot iets nieuws. Recycling dus, maar in zijn geval was het soms ook echt noodzaak. Hij moest immers als Kapelmeister in een razend tempo telkens nieuw werk produceren. Dan is het wel zo praktisch als je muziek zich er bij uitstek voor leent om in een andere vorm nog eens of meerdere keren het licht te zien. Ensemble Resonanz doet het nu met Bach’s wereldwijd geliefde Weihnachts Oratorium. En ze kúnnen het ook!

Rock en barok
Dit ensemble specialiseert zich namelijk in het maken van producties waarbij oude en nieuwe muziek worden samengevoegd in levendige combinaties die zorgen voor een resonantie (verwijzend naar de naam van het ensemble) tussen compositie, publiek en geschiedenis. Ze slagen hier ook nu weer uitstekend in met hun versie van Bach’s Weihnachts Oratorium, die het midden houdt tussen rock en barok. Electrische gitaren en barokviolen broederlijk naast elkaar, als os en ezel – om de vergelijking maar meteen helemaal sluitend te maken. Het blijkt geweldig goed te werken, zo ondervond ook een recensent van de Süddeutsche Zeitung: “Het rockt meeslepend, de bas zou je wel altijd zo willen horen en de trompet doet de sterren fonkelen” aldus de enthousiaste journalist.

Subtiel en integer
Het mooie aan deze bewerking is dat het originele werk volledig intact gelaten wordt. Met grote subtiliteit weet Resonanz echter een heel verrassende en eigentijdse versie van het beroemde Oratorium tot stand te brengen die volledig overtuigt. Het genie Bach sprankelt in al zijn glorie en daar maakt Ensemble Resonanz buitengewoon integer en professioneel gebruik van. Een enorm breed publiek zal hier met volle teugen van kunnen genieten. Dat laatste is eigenlijk de grote bonus van dit project en Resonanz komt alle lof toe voor het op deze manier toegankelijk maken van dit prachtige werk voor een nóg groter publiek! De uitvoering vindt plaats in de Eindhovense Catharinakerk, een uitgelezen locatie voor een concert in kersttijd.

Woensdag 18 december 2019
Muziekgebouw Eindhoven – locatie Catharinakerk
Aanvang 20.15 uur

Deel: