De Nieuwe Nor heeft weer zijn best gedaan om een stel toppers naar Heerlen te krijgen. In een intieme zaal brachten SoulMan Malford Milligan & band Southern Aces afgelopen zaterdag een flinke partij soul en blues. Het mooie van de Nieuwe Nor is dat het publiek de artiest bijna kan aanraken. Het feit dat de bandleden goede vrienden van elkaar zijn en de passie delen, zorgde ervoor dat het wederom een topavond was in Heerlen.

Malford Milligan heeft met zijn ongelooflijk krachtige soulstem samen met de Nederlandse band Southern Aces een samenwerking weten neer te zetten, waar een erg mooi album uit is gekomen, ‘Life Will Humble You‘. Het album is samen gemaakt met Milligan’s goede vriend, producer en schrijver Jack Hustinx, die ook deel uitmaakt van Southern Aces. Het album gaat het over gebeurtenissen waar ieder mens mee te maken krijgt, positieve en negatieve ervaringen, hoe dierbaren wegvallen, hoe mensen met elkaar omgaan, en dit alles zet je toch aan het denken. De ervaringen die je opdoet vormen je, en maken dat je over bepaalde dingen nadenkt om er anders mee om te gaan. Dit is waar het om gaat: Het leven is leren, het is stof tot nadenken, en dat vormt je. Met die gedachtegang kwam dit album tot stand.

Soulman Malford Milligan & band Southern Aces gingen terug naar waar ze vandaan komen, de oude traditionele soul, met de oude soul daaraan toegevoegd. De blues uit het diepe zuiden van Amerika, en dit alles in de mix Soul Blues-Americana. Soul en blues vertellen de verhalen over de simpele dingen des levens, liefde, dood, vriendschap, relaties en alle liederen vertelden hoe zwaar het ook was. Wat ze hebben meegemaakt, alles kwam vanuit het gevoel en dat wist de band goed over te brengen. Je voelde het tot in de diepst van je poriën.

Milligan is geboren in het plaatsje Taylor (Texas) als albino en dit maakt hem wel bijzonder om te aanschouwen. We kennen hem uiteraard al als zanger in bands als Storyville en The Boneshakers en de rasartiest werd maar liefst 8 keer genomineerd als beste vocalist bij de Austin Music Awards met zijn oude band Storyville. De band Southern Aces bestaan uit Jack Hustin (drums en percussie), Eric van Dijsseldonk (gitarist), Roelof klijn (bas), Roel Spanjers (piano-accordeon) en laat zien waar ze goed in zijn en die samenwerking leidde dan ook tot een top eindresultaat.

Jack HustinxMilligan ving aan met ‘Life will humble you’, een nummer van zijn vorig jaar verschenen album dat hier werd gepresenteerd. Een nummer waarin Malford op zijn kwetsbaarst klonk met een warme accordeon als begeleiding. Het nummer handelt over de laatste reis, die ons uiteindelijk allemaal te wachten staat. Het nummer over de dood werd gevolgd door een schitterende uitvoering van ‘Hem of his Garment’. Een gevoelig nummer, waarbij het publiek echt stil was en goed luisterde naar de tekst.

Roel Spanjers liet zijn Hammond doen wat deze moest doen. De soul kon je voelen bij ‘People Get Ready’ waarbij de overige bandleden hem aanvulden en volgden. Eric van Dijsseldonk droeg met zijn uitvoering van ‘Talk To You Daughter’ een stevig steentje bij met zijn strakke en sublieme gitaarspel waar je al snel ontroerd van raakte.

Het werd gevolgd door het nummer ‘Yo Yo’ en hier gaf Milligan aan met zijn geweldige stem dat alles op en neer gaat in het leven. Een mooie country blues gezongen door de Amerikaan. “Als het leven op het einde loopt, en je de kans krijgt om iets door te geven, moet je die met beide handen aangrijpen.”, aldus Milligan. In ‘The Man I Used To Be’ begaf Malford zich iets meer op moderner, maar nog steeds soulvol, terrein. Een ontspannen verhaal van soul en pop, enigszins in het straatje van een Paul Carrack.

‘I’m Glad To Do It’ was een ballad in de stijl van tijdloze soulklassiekers, die bijvoorbeeld door Solomon Burke werden opgenomen. Malford heeft een rauw doorleefde soulstem en de band volgde Milligan nauwkeurig. Je begon over deze song na te denken en een ieder heeft hier ooit wel eens mee te maken gehad. Daarom raakte dit nummer precies het gevoel tot in de kern. De ballad ‘Getting Over You’, geschreven door Stephen Bruton, was ook alweer een hartenbreker. Het bleek hierna tijd voor een korte pauze.

Na de pauze stapte het gezelschap weer het podium op en vervolgde het optreden met ‘Change Is Gonna Come’. Malford zong op een zo voortreffelijke wijze de Sam Cooke-cover dat je zijn uitvoering gerust naast het origineel kunt leggen. En het publiek liet zich niet onbetuigd en ging er helemaal in mee. Ook het hele mooie ‘Find My Way Home’ werd gewaardeerd, met name de samenzang van Jack en Malford; een verdomd sterkte combinatie. Het publiek was stil en luisterde naar de indringende tekst. Iedereen was onder de indruk wat de band Southern Aces met Milligan aan het doen waren.

Je zag en hoorde dat Malford met veel gevoel al zijn songs overbracht naar het publiek. Het publiek genoot en hij was zo enthousiast, klapte zelf mee wanneer nummers waren afgelopen. De band kwam nog met een nieuwtje, dat ze gaan touren door Nederland met Johan Derksen. Derksen gaat een tour geven van 80 shows, door 80 theaters, 8 maanden lang. En Milligan gaat mee.

Het dak ging eraf met ‘Talk to your daugter’, Rock ‘n Roll en blues door elkaar en Roel Spanjaard ging helemaal los op op zijn toetsen. Daarmee werd een geweldige muzikale donderdagavond afgesloten. Een muzikale avond van absoluut hoog niveau, gebracht door muzikanten die kwaliteit in huis hebben om dit niveau te spelen. Het publiek wilde echter nog geen afscheid nemen, dus werd geroepen om een toegift. Malford Milligan & The Southern Aces kwamen terug met ‘All went down the drain’ en vervolgens ‘Feels Like Going’ home’. Wat een afsluiting, iedereen was onder de indruk en ging met een boodschap huiswaarts: ‘Life will Humble You’, iets om over na te denken.

Foto’s (c) Patrick Strouken

Deel: