“Rockattack is in the house, turns you inside out.” Woorden van welicht de grootste funkklassieker van de lage landen, ‘Words and Music From Da Lowlands’, van de Haarlemse P-Funk/GoGo band Gotcha! Uit 1991 alweer, maar de band (en de leden) blijven voor Nederlandse begrippen onovertroffen. Na ‘Four: It’s The Terra-P-Funk from Beyond Space’ verliet frontman Rockattack Ten de band. Samen met Gotcha!-rapper Kid Crash vormde hij het duo Nicotine, zette met Mars Hendrix het label Freestyle Records op en ontdekte Postmen. Veranderde zijn naam in ‘Ten’, bracht enkele albums uit in verschillende samenstellingen, verhuisde naar Engeland en werd gevraagd bij George Clinton’s P-Funk All Star Family, waarmee hij onder andere op Woodstock ’99 en The Hague Jazz stond. En kwam, nu als ‘E1 Ten’, tot tweemaal toe terug bij Gotcha! voor een reunietournee.

Direct na afloop van de laatste reunietournee, die begon in De Groene Engel is Oss, en afsloot in Podium Duycker in Hoofddorp, kondigde E1 Ten aan dat het tijd was voor wat anders. Ten stapte wederom uit de band en begon te schrijven aan ‘The Lovefunk by E1 Ten’. Januari 2019 ligt het album dan eindelijk in de winkel.

Opener ‘City Awakes’ komt direct ijzersterk binnen. E1’s stem is door de jaren heen geëvolueerd tot een vloeienede soulvolle stem, die hier en daar wat weg heeft van Anthony Kiedis tijdens ‘Under the Bridge’. Het nummer zoekt de randjes op van de countryrock en trekt hier en daar wat in de richting van The Bee Gees (‘Staying Alive’). Toch laat het onmiskenbaar een eigen geluid horen en brengt je direct lay down.

‘The Lovefunk’ zoekt de grenzen op van het toelaatbare binnen de funk, maar durft er ook gerust overheen te gaan. Maakt op ‘C.C.T.V’ gebruik van de kunsten van Brainpower en gitarist Jimi Hazel (24-7 Spyz) en laat op titeltrack ‘The Lovefunk’ zelfs even George Clinton opdraven (ook niet voor het eerst) voor een zinnetje. “The Mothership connection is upon you” lijkt overigens een eerbetoon aan Parliament/Funkadelic’s ‘Mothership Connection’, wellicht het beste funkalbum allertijden. En dat terwijl hij over het hele album heen met regelmaat de rock opzoekt, terwijl oude Gotcha!-maatjes Arnold Smits, Martijn Bosman, Rudi de Graaf, Michael Parkinson en Janice Williams de backbone vormen voor ‘The Lovefunk by E1 Ten’. Michael Parkinson (Maikal X, Gotcha!, Postmen) is het overigens die Ten samen met Laurens Kagenaar (Asper) zorgde voor de composities en teksten. Een gouden trio.

‘The Lovefunk by E1 Ten’ is geen ouderwets P-funk album in de stijl van Gotcha! Natuurlijk heeft het veel dezelfde invloeden, aangezien Ten toch wel gezien mag worden als de motor van de band, maar E1 Ten gaat een stapje verder. De funk gaat dieper, mogelijk door Ten’s ervaring bij Grandmaster Clinton, maar ook met meer zijwegen. Dat alles maakt van ‘The Lovefunk by E1 Ten’ een gevarieerd album, dat niet alleen voor liefhebbers van de funk het luisteren waard. Rockattack is back, maar dan wel in de vorm van de gevorderde E1 Ten. (8/10) (Sounds Haarlem Loves Vinyl)

Deel: