Van de vele keren dat de Haarlemse gogo/P-funk formatie Gotcha! optrad in het verleden was een concert van 3/3,5 uur geen uitzondering. Twee á drie toegiften, al dan niet akoestisch op de rand van het podium – aangezien de techniek na twee toegiften al begon met afbreken – staan vele old school fans dan ook nog in het geheugen. Gotcha! stond bekend om een feestmaaltijd op muziekgebied en velen vonden het een gemis toen de band ruim tien jaar geleden stopte. Een reünie-tournee in 2009 als de Gotcha! All-Stars volgde en het succes van die tournee zorgde ervoor de de mannen na afloop van de tournee in 2011 al begonnen met het plannen van een comeback. Die comeback kwam er, in de vorm van een nieuw album. Een nieuwe tournee was het gevolg en in Oss trapten de mannen (en vrouw) af.

Een van de eerste verschillen die je merkt is dat de mannen een flink stuk ouder zijn geworden en dat er weer wat wijzigingen zijn. Beef-oprichters I-Repeat en Koen Fu hebben de band verlaten, Ro is ook niet terug gekomen en de band heeft opeens een zangeres, Nyjolene Grey. En voor wie het album ‘Back To The Moon’ al heeft beluisterd, merkte ook al dat de stijl wat is veranderd. Gotcha! is niet meer de Gotcha! die het in de jaren 90 was. In ieder geval op plaat…

Het eerste concert van de eerste tournee sinds jaren wordt vooraf gegaan door een support van Opie. Sommigen zullen in Opie zanger Alex Krottje herkennen, voorheen van o.a. Baskerville, Heist, Krater e.a. Samen met een countrygitarist probeert Krottje de zaal op te warmen voor Gotcha!, maar aangezien het publiek komt voor een feestmaaltijd, is het voorgerecht wat flauwtjes. Goede ingrediënten, maar zoals met in een grillrestaurant komt voor een hoofdgerecht met borden vlees, verwacht men als voorgerecht geen vegetarisch slap blaadje sla.

Gotcha! echter wordt bij aanvang dan ook met vele malen meet enthousiasme ontvangen en al bij de eerste tonen probeert zanger/rapper Ten het kookboek van de P-funk op tafel te leggen en de zaal te vermaken. Enkele nummers van de nieuwe plaat worden flauwtjes ontvangen maar de eerste tonen van ‘Mathilda da Wicked Witch’ laten de Groene Engel kolken in het feestgedruis. Het is echter maar van korte duur, want ondanks dat de nummers van ‘Back To The Moon’ niet echt slecht zijn, is het geen Gotcha!. Zangeres Nyjolene Grey heeft een pracht van een stem, die uiteindelijk op verschillende nummers duidelijk te horen is, maar haar ‘Crystal heldere’ stem past niet echt bij het collectief.

Gotcha!Klassiekers ‘Da Ten is mightier than da sword’ en ‘Words and music from da Lowlands’ worden van de eerste tonen met vol enthousiasme ontvangen en het publiek wordt wild. Ook die wildernis blijkt van korte duur, want waar men vaak zegt dat een klassieker slechts door de band zelf vertolkt mag worden, lijkt het tegenwoordig op een slappe coverversie waarin te veel nieuwe stromingen in zijn verwerkt. Vernieuwing is natuurlijk goed, maar laat in ieder geval iets herkenbaars over voor het publiek. Gelukkig heeft Gotcha! nog wel wat oude albumtracks in de setlist staan, waardoor de mix tussen oud en nieuw toch nog in balans bleef.

Nee, de nieuwe Gotcha!-plaat is niet slecht, maar geen Gotcha! Het concert… Waar je bij Gotcha! een feestmaaltijd verwachtte, werd je afgescheept met een slap frietje met zuur geworden mayonaise… Tsja, laten we het houden op een foute generale repetitie van slechts 1,5 uur (incl toegift!). Laten hopen dat er de rest van de tournee wat meer peper aan de maaltijd wordt toegevoegd.

Deel: