Het leek Snow Patrol pakweg tot 2012 voor de wind te gaan. Per album bereikten ze grotere zalen, waren in 2009 de afsluitende headliner op Pinkpop, en verkochten de laatste keer dat ze in Nederland waren 2 keer Ahoy uit. Maar daarna werd het angstvallig stil, en de opvolger van het vorige album ‘Fallen Empires’ uit 2011 liet maar liefst 7 jaar op zich wachten. Het bleek dat zanger Gary Lightbody in de afgelopen 5 jaar door een donkere periode is gegaan van een writer’s block, een alcoholverslaving en een zware depressie. Het vormde wel de inspiratie voor het nieuwe album ‘Wildness’.

Met de opener ‘Life On Earth’ geeft Lightbody een mooi intiem inkijkje in zijn persoonlijke leven de afgelopen jaren. Het is een mooie evaluatie waarmee het album start. Van die persoonlijke inkijkjes in zijn ziel volgen er meer op het album met bijvoorbeeld ‘Heal Me’ en (misschien wel het hoogtepunt) ‘Soon’ over zijn dementerende vader.

Bij de eerste single ‘Don’t Give In’ leek het er even op dat de titel ‘Wildness’ aardig de lading dekte, want vernieuwend is het niet vergeleken bij wat we van ze kennen. Op het album komen we meer songs tegen die klinken alsof ze ons al bekend voorkomen. Zo lijkt ‘Empress’ op het kleine broertje van de megahit ‘Just Say Yes’ en ‘What If This Is All the Love You Ever Get?’ klinkt als de pianoballad ‘New York’ van het vorige album. Toch wordt er wel een klein beetje geflirt buiten de comfort zone. Ook nog eens zonder dat het echt verkeerd uitpakt. ‘A Dark Switch’ klinkt bijvoorbeeld alsof Timbaland achter de mengtafel van de producer zat, maar zou zo maar weer eens een grote hit van de band kunnen worden. Evenals ‘A Youth Written In Fire’.

Verwacht van de comebackplaat van Snow Patrol geen vernieuwend meesterwerk. Maar bij de liefhebbers van de vorige album zal het ongetwijfeld in de smaak vallen, en ze zullen ongetwijfeld binnenkort weer de Ziggo Dome kunnen vullen. Daarbij bewijst Gary Lightbody met persoonlijke songs als ‘Life On Earth’ en ‘Soon’ dat zelfs de meest donkere periode in het leven mooie liedjes kunnen opleveren. (7,5/10) (Polydor)

Deel: