Raymond van het Groenwoud is een instituut. In de lage landen is Raymond van het Groenewoud inmiddels uitgegroeid tot een mastodont van de rock, pop en kleinkunst. Een man die al vanaf 1973 meedraait in de eredivisie van de muziek in België en Nederland. Een man die meegegroeid is met zijn leeftijd en met zijn muziek. Hij speelde in 1981 de wei plat in het burgemeester Damenpark tijdens Pinkpop, en vorig jaar stond hij nog in een feesttent in ‘s Gravenvoeren tijdens de kermis voor 25 man spelen. Beide optredens bracht hij met evenveel energie. Hij zong het zelf al in zijn grootste hit ‘Je veux l’ amour‘: “Ik heb zalen doen vollopen, ik heb zalen doen leeglopen”, “Ik heb succes gekend, ik heb ellende gekend”.

Archivaris

Van het Groenewoud is inmiddels 68 jaar en maakt nog steeds zijn kilometers in het clubcircuit, maar ook in de theaters. Voorwaar een instituut dus. Een instituut dat al meer dan 45 jaar succes kent. Tijd dus voor een overzicht. Dat overzicht is er nu met het door hemzelf samengestelde 4 cd’s tellende album ‘Archivaris’. Alles staat er op, maar dan ook bijna alles. De hits natuurlijk, zoals daar zijn ‘Meisjes’ , ‘Vlaanderen Boven’, ‘Je veux de l’ amour‘, ‘Maria, Maria, ik hou van jou’ , ‘Chachacha’, ‘Liefde voor muziek‘ en ga zo maar door. Ook de kleine liedjes met de prachtige teksten die mensen zo vaak hebben ontroerd of aan het glimlachen hebben gemaakt. ‘Intimiteit’ , ‘Gelukkig Zijn’. De wonderbaarlijke nummers: ‘Brussels bie Night’ of ‘Weg met Amerika’, het staat er allemaal op.

Zelfs voor een verstokte liefhebber van Raymond van het Groenwoud is er op dit complete overzicht nog plek voor verrassingen, want er zijn maar weinigen die al het werk van Raymond van het Groenewoud kennen. Voor al die mensen die de muziek van Raymond kennen en waarderen, maar er nooit iets van kochten: Dit is het moment. Vanaf 30 maart kan iedereen voor een zeer schappelijk prijsje dit overzicht van 4 cd’s kopen. Je hebt dan bijna alles van een van de meest gewaardeerde artiesten uit de lage landen. Inderdaad, bijna alles, want een van zijn leukste liedjes ‘Bleke Lena’ ontbreekt helaas. (7/10) (Warner Music)

Deel: