Het Naked Song festival bestaat alweer twaalf jaar en weet steeds een passende (publiekstrekkende) headliner te programmeren. De organisatie kan putten uit de vele Nederlandse acts die in de context van Naked Song passen, aangevuld met een internationale act voor een stukje exclusiviteit. Op 22 april was het Heather Nova die prominent aanwezig was met een 2 meter sessie en een set van een uur op het hoofdpodium. In totaal stonden er 17 artiesten op de 7 verschillende podia in Muziekgebouw Eindhoven.

De aftrap zou door Joe Buck worden gegeven, echter een keelontsteking zorgde er voor dat de eer te beurt viel aan Robin Borneman die toch al op het festival aanwezig was voor een optreden op het dakterras. Terwijl de bezoekers binnen stroomden verzorgde Robin in de foyer een set met onder anderen prachtige nummers als ‘Blue Hotel’ van Chris Isaak en ‘Blue Valentine’ van Tom Waits. De toon was gezet.

Het programma draait niet alleen om singer-songwriter en beperkte bezetting. Voor de broodnodige afwisseling waren er ook complete bands (versterkt en wel) met schurende Americana, blues en jazz-achtige gitaarerupties te beluisteren. Danny Vera was ook al vroeg aanwezig om vanuit het publiek een aantal optredens mee te pakken. Mercy John, een Brabantse band, trad op in de kleine zaal die bomvol zat. Zij trakteerden het publiek op hun nieuwste plaat ‘This ain’t New York’. Een verrassend goede set waarbij de zang van John Verhoeven werd aangevuld met de vrouwelijke vocalen van toetsenist Kristen Boersma. Hiermee zorgden ze voor een aangename sound die de hele set wist te boeien. Americana muziek bij uitstek, maar dan gewoon van Brabantse bodem.
Naked Song Mercy John

Vervolgens wat het de beurt aan Ryley Walker op het hoofdpodium. Walker zorgde met name met zijn gitaarsound voor heerlijk transparant ‘woestijn’ gitaarspel. Indrukwekkend wat hij heerlijk rustig spelend allemaal uit zijn gitaar haalde, aangevuld met zijn vlakke passende stem.

Naked Song Ryley Walker

Heather Nova was vervolgens te bewonderen op het 2 meter sessie-podium. De 2 meter sessies passen qua uitgangspunt precies bij Naked Song. Lekker stripped down met gitaar, vocalen en piano/bas spelend. Heather werd tijdens haar set begeleid door Arnulf Lindner. Arnulf speelt vaker met Heather tijdens tournees en speelt daarbij veelal cello, bas en piano. Op deze wijze worden de nodige extra accenten toegevoegd aan de stem en het gitaar spel van Heather. De 2 meter sessie stond voor 45 minuten gepland. De set bestond uit een interview met Jan Douwe Kroeske (de grondlegger van de 2 meter sessies), die Nova’s productie (platen) in aantallen laag vond en nader vroeg naar haar songwriter-indrukken. Heather: “Ik schrijf de nummers met name in alle rust thuis; op tournee doe ik wel veel indrukken op, maar die bewaar ik dan om thuis uit te werken. Elke plaat begint met 30 tot 40 songs waarvan er dan ongeveer 12 de eindstreep halen.” De set was kort; Slechts vijf nummers en het was al weer voorbij. ‘Walk this world’ en met name ‘Heart & Shoulder’ gaven aan waar de kracht van Heather ligt: haar stem!

Naked Song 2 meter sessie

De tweede verassing op het festival Naked Song was Young Gun Silver Fox. Deze band, optredend in de grote zaal, liet je direct bij aanvang denken aan Steely Dan. De band kent feitelijk twee zangers: Shawn Leen en Andy Platts. De soulvolle stem van Andy is loepzuiver en zorgde voor een aangename sound in het geheel, terwijl hij zichzelf begeleidde op toetsen. De gespeelde nummers waren afkomstig van hun debuutalbums ‘West End Coast’. Van deze band gaan we nog veel meer horen want hier zit veel potentie in.

Naked Song Young Gun Silver Fox

De lcoatie waar het festival wordt gehouden is na alle jaren nog even prachtig. Perfecte zalen en mooie ruimtes zorgden er voor dat je nergens het gevoel had dat het druk of te krap was. Een heerlijke akoestiek in de kleine en de grote zaal zorgen er voor dat dit festival een jaarlijks uitje is voor de muzikale fijnproever.

Heather Nova speelde op het hoofdpodium een dwarsdoorsnede uit haar oeuvre, waarbij er opvallend veel nummers uit de beginperiode waren. ‘Sugar, ‘Walking higher’ en ‘I wanne be your light’ stammen al uit de begin jaren negentig. Haar meest akoestische plaat ‘Storm’ was ook goed vertegenwoordigd met ‘Storm’ en ‘Fool for you’. De versie ‘Fool for you’ en ‘Moon river day’s’ waren de hoogtepunten van de set; ‘Moon river day’s’ met ukelele en spaarzaam begeleid met bas en ‘Fool for you’, waarbij Heather piano speelde en ieders hart raakte met de tekst.

“You came into my life, I don’t think that you meant to. You were standing in a doorway, I was trying to walk through; like an angel or a devil I could never quite say; it doesn’t matter anyway cuz’ I’m a fool for you; I am a fool for you”
Heather Nova

Naked Song Heather Nova

Danny Vera was feitelijk de tweede publiekstrekker. Ook hij verzorgde een 2 meter sessie waarin hij over zijn 45 gitaren vertelde. Danny speelde vier nummers solo waaronder een nummer opgedragen aan zijn vader en ‘Jack & me’ over zijn drankverleden.

Naked Song Danny Vera

Ook op het hoofdpodium wist Danny als afsluitende act te imponeren, samen met zijn huisband en voor deze gelegenheid aangevuld met vier violisten. Deze eenmalige aanvulling met strijkers was genieten en met name wanneer de band even van het podium af was zorgden de strijkers voor de echte breekbare momenten, waarbij Danny onder anderen ‘Bye bye Eddie’ en ‘All I wanna do’ speelde. Met deze setting zorgde Danny voor een verrassende indruk die hij al aankondigde in de 2 meter sessie. Danny zorgde ervoor dat je gaat luisteren naar de teksten doordat hij ook een verhaal vertelde wat refereert aan het nummer dat hij ging spelen. Als afsluiter op het hoofdpodium was Danny Vera dan ook een passend einde van het Naked Song festival 2017.

Naked Song Danny Vera

Het festival ging nog door in de Meneer Frits (Philips) zaal met Beoga. Echter doordat er nog zoveel liefhebbers aanwezig waren dat deze zaal vol was, kon helaas niet iedereen meer naar binnen. Met zoveel bands, verschillende stijlen en nieuwe indrukken zal menig bezoeker tevreden huiswaarts zijn gekeerd.

Foto’s (c) René Obdeijn

Deel: