Na veel internationaal getinte muziek was het zaterdag de beurt aan de Nederlandse artiesten en bands om te laten zien en horen hoe het er mee stond. Op de Grote Markt in Groningen mocht Stuart Mavis de aftrap voor de laatste dag van Eurosonic /Noorderslag verzorgen. Niet iedereen was blijkbaar al rond 2 uur wakker genoeg om de Sonic Air tent te bezoeken. Na drie drukke dagen was het voor velen dan ook lastig om weer op gang te komen. Dat lukte prima in de tent; Er was lekkere muziek en het was er droog en warm.

Gosto speelde een uitgeklede set, waardoor de muziek het moest doen en niet het overdonderend geluid. Het klonk ook prachtig in het Summerlabb-paviljoen, waar muziek en wetenschap gecombineerd werden.

 

In de stad werden de verschillende bandjes uit vele stallen gepresenteerd, en we kozen voor een bezoekje aan de Friendly Fire-stal.

Pitou heb je wellicht al eerder dit jaar gehoord op het Woods Festival in Amsterdam, waar velen toen al onder de indruk waren. Nu met een album uit klonk het wederom voortreffelijk, de samenzang van de drie zangeressen was werkelijk harmonieus. De Showcase van Lucas Hamming stond zoals altijd als een huis. De Hollandse rocker ging lekker los op het podium.

Jett Rebbel, de komeet die omhoog geschoten is, trok vele jongere bezoekers naar het podium, waaronder een jonge meid gekleed in een Jett t-shirt en pet op die zelfs een schilderij voor hem gemaakt had. Een trouwe schare jonge, meest vrouwelijke fans, stonden hem dan ook te aanbidden op de eerste rijen.

Daarna was het op naar de Oosterpoort. Net als bij veel andere podia, de afgelopen dagen, waren er ook nu een flink aantal zalen niet berekend op het grote aantal mensen dat graag naar binnen zou willen. Het leek er op alsof er gewoonweg veel te veel kaarten verkocht zijn.

Bij de entree van De Oosterpoort werd je direct toegezongen door het Serious Talent, Paul Sinha, die zijn best stond te doen om boven de binnenkomende mensenmassa uit te komen. Later op de avond nog werd Sinha gevolgd door de band Avi On Fire, Jonna Fraser, Radio Eliza en Call It Off.

In de mooi visueel ingerichte grote zaal trapte The Kik af. Met een groot orkest erbij maakte de band op hun bekende Rotterdamse wijze bravoure met hun soms grappige Nederlandstalige liedjes. Van een heel ander kaliber was Donnerwetter, die onvermoeibaar was. Ze hebben net hun debuutalbum opnieuw uit en een wereldrecord op hun naam en op het podium werd een goede degelijke pot muziek weggezet. Jeangu Macrooy stond in de overvolle ‘buitentent’, om zijn zangtalent te laten horen aan het publiek.

Aafke Romijn had de hele band in opvallende kleurrijke pakjes gehesen om daarmee al direct aan te geven dat ze afwijkt van de ‘gewone’ standaard. Rondé had er bij het eerste nummer wat moeite mee om goed op gang te komen. Daarna denderde de trein lekker van station naar station zonder iemand achter te laten. Van het vrijdag uitgebrachte nieuwe album werden wat tipjes opgelicht Lekkere poppy songs, die goed in het gehoor liggen.

De uitreiking van de Popprijs 2017 was toch een beetje een deceptie. Dit omdat de winnaar, Martin Garrix, niet aanwezig was om de prijs in ontvangst te nemen. Hij was bezig met de opnames voor een videoclip… Met een eigen vliegtuig had hij toch gemakkelijk even vanuit Denemarken naar Eelde kunnen vliegen… Niets afdoende aan zijn muzikale kwaliteiten die hij overal ter wereld laat horen, was Garrix wel een goede winnaar. In de plaats van Martin Garrix trad Jett Rebel op. Eén van de artiesten die het vaakst deze dagen in Groningen in the picture stond, en dat was waarschijnlijk ook de bedoeling van de Rebel. Zoals eerder al meermalen vermeld, weet Jelte wel hoe hij het publiek moet bespelen. Met zijn band zette hij dan ook een puike show neer.

Op naar weer een andere plek in het gebouw de Oosterpoort, naar de jazz- en soulhoek. Een magisch optreden van Pink Oculus was een van de hoogtepunten van deze muzikale reis langs de velden die Noorderslag heet. Een prachtige stem en dito uitstraling, het spatte er vanaf.

 

Celine Cairo (door Maxazine al jaren geleden ontdekt), die ook net een album uit had (mede geproduceerd door Fink), had het voor zichzelf op het podium gezellig gemaakt door wat bloemen en planten mee te nemen. Haar performance was goed en samen met haar begeleidingsband zette ze een warme sound neer.

 

Mister Soul Steffen Morrison ging uit zijn plaat, net als iedereen in de zaal. Zijn aanstekelijke enthousiasme en een stem als een klok laten zijn muziek overslaan op het publiek. Je kon niet stil blijven staan, wat meestal een goed teken is voor de kwaliteit die van het podium afkomt. Op een gegeven moment stond Steffen zelfs tussen zijn publiek te zingen, als voorbeeld van de innige band met zijn publiek. Morrison laat zien waarom wij ook hem bij Maxazine al vanaf zijn eerste plaat, ‘Revealed’ (2011), volgen.

Het slotakkoord kwam voor velen van The Lady of Soul and Gospel, Michelle David. Wat een stem kan er uit een klein lichaampje komen; Als rechtstreeks vanuit de hemel je hart in. Wat een power, wat een kracht en finesse en dat allemaal verenigd in één zangeres. David wist met haar band The Gospel de grote zaal dan ook snel op haar hand te krijgen.

Wat moet dan de slotconclusie zijn van de muziekvierdaagse in Groningen? Veel en verschillende muziek soorten maken dat het muzikale palet gevuld blijft voor een ieder. Overal hoorde je talenten en oude rotten, op verschillende locaties in de mooie stad. Er is voldoende goede kwalitatieve aanstekelijke muziek te horen in Nederland. Als de boekers goed hebben opgelet tijdens Eurosonic Noorderslag, wordt het een mooi 2017.

Foto’s (c) Hans Kreutzer

Meer foto’s: https://www.facebook.com/pg/maxazine/photos/?tab=album&album_id=1243122959076848

Deel: