Wie de reclame van een van ´s werelds grootste schoenenmerken ziet hoort daaronder een lekker funky muziekje. Slechts weinigen konden bedenken dat de uitvoerende van dit nummer geen Amerikaan, maar gewoon een Nederlander is. Steffen Morrison, geboren in Suriname, maar al jaren woonachtig in de Amsterdamse Pijp. Pas geleden nog werkzaam bij een vacaturesite, maar tegenwoordig hard op weg met een internationale doorbraak.

Steffen’s debuutalbum ‘Revealed’ is hot! Vergelijk zijn stem en stijl als een mix tussen John Legend, Stevie Wonder, James Brown, Waylon en een vleugje Marley, en je weet meteen wat je in huis hebt. Grootspraak? Nee, niet echt, want naast hitpotentie, een lekker warm kleurtje in gelaat en stem, ambitie en talent is Morrisons ‘Shake it’ inmiddels overal ter wereld te horen. Niet in het minst door de Reebok-reclame, maar waar ook ter wereld, Steffen Morrison heeft niet het nadeel dat zangers als Borsato, Froger en van der Boom hebben: Morrison’s stem is internationaal.

‘Revealed’ start warm en zwoel met ‘Touch the Sky’, om je na enkele nummers een gevoel te geven dat je bij een ervaren gelouterde zanger zit te luisteren. Morrison’s album is warm, glad, en toch heb je vrijwel het hele album het gevoel dat je bij een live optreden in het Londonse Jazz Café staat. Overigens een prima plek voor de zanger met een gouden stem. Hoewel Steffen pas in 2006 echt serieus begon met zingen heeft zijn stem duidelijk anderen geïnspireerd mee te werken aan zijn debuut. Onder meer zangeres Berget Lewis verleende haar medewerking aan Revealed. Brian “Bigbass” Gardner, met een indrukwekkende CV met namen als Timbaland, Sting, Prince, Eminem en Michael Jackson’s album Thriller, verzorgde de mastering.

Dat zit dus wel goed, en dat hoor je, want ‘Revealed’ is een album dat niet verveelt. Zelfs na 10 keer achter elkaar luisteren is er maar één ding waar je naar op zoek bent: Er MOET toch iets te vinden zijn dat niet klopt aan dit album! Helaas, verloren moeite, want zelfs hier hebben we met meerdere mensen slechts één algeheel oordeel: ‘Revealed’ klopt helemaal! Van begin tot eind, van de reggae op ‘Coordination’ via de ballad ‘Damn these eyes’, waar John Legend nog een puntje aan kan zuigen, tot aan het Funky ‘Taste a tear’, waar een vermoeden rijst dat Justin Timberlake en Enrique Iglesias stiekum aan ‘Revealed’ hebben meegewerkt en ‘Better man’, waarin de ziel van James Brown duidelijk rondwaart.

‘Revealed’is niet zo’n album dat je moet kopen als je van jazz, funk of soul houdt. Nee, ‘Revealed’ is een album dat je maar beter kan kopen als je uberhaupt van muziek houdt. Zet een willekeurig album in de kast en noem je zelf muziekliefhebber, zet ‘Revealed’ in de kast en je mag jezelf connaisseur noemen. (9,5/10)(Tall Tree Records)

Deel: