Zo enorm veel EP’s recenseren we niet bij Maxazine. Toch maken we voor de EP van Celine Cairo, ‘Follow’, graag een uitzondering. De pas 23-jarige Amsterdamse is een van de meest uitgesproken stemmen van de hedendaagse Nederlandse muziek en een van de grootste talenten van ons land. Zo’n talent dat geen talentenjacht nodig heeft…

De Ep ‘Follow’ is een drieluik over de liefde in al haar facetten, zo schrijft de begeleidende tekst. Geproduceerd door niemand minder dan Fin Greenall (Fink) is de EP een onder zijn hoede vormde Cairo een complete band om zich heen. Voor het eerst echt om haar heen, want eerder nam Cairo deel in een trio waarmee ze reeds optrad in de vermaarde Carnegie Hall en het Concertgebouw.

‘Follow’ beschrijft de liefde en dat doet ze op verschillende manieren. Titeltrack ‘Follow’ is een ode aan de liefde en Celine geeft brengt het dan ook op gevoelige wijze. ‘More’ daarentegen, is wat soberder, gefrustreerd over een mislukte relatie bezingt de zangeres het nummer op melodramatische wijze om op ‘Frozen Waters’ verder te gaan over een onmogelijke liefde. Het volgt elkaar als logica op en op die wijze is het zelfs voorzichtig een concept-EP te noemen. Hoewel we de nummers onderling daarmee weer te weinig afzonderlijke krediet geven.

Celine-Cairo-follow‘Follow’ is zo’n albumpje dat perfect op elkaar is afgestemd, maar dat is ook niet zo verwonderlijk. De EP bevat slechts 3 tracks en als we het eerlijk mogen zeggen, met slechts 12 minuten zouden wij dit als single-cd onderbrengen in onze collectie. Een beetje EP verwachten we toch wel 4 à 5 nummers hebbende, minuutje of 20 a 30.  Maar goed, beschouwende als single-EP is het albumpje zeker de moeite waard. Het pianospel van niemand minder dan Ruben Hein, dat in het eerste nummer vrij onzichtbaar aanwezig is, wordt op ‘More’ meer dan goed gecompenseerd. Ook de rol van violist Anne Bakker (die haar spel voor Celine Cairo tussen de bedrijven doet van het touren met ex-Iron Maiden zanger Blaze Bayley), is op ‘More’ en ‘Frozen Waters’ geweldig.

De EP is niet alleen verkrijgbaar in de winkels en online, maar ook via een speciale app. Door de app te downloaden kunnen fans niet alleen de EP beluisteren; zij krijgen ook als eerste toegang tot nieuwe muziek, exclusieve foto’s en filmpjes, achtergrondverhalen en uitnodigingen voor bijzondere concerten. Celine Caire heeft met ‘Follow’ bewezen klaar te zijn voor een volwaardige cd; we horen Celine met haar eigen ding veel liever dan bij de Lady’s of the Lowlands, waar ze als je het ons vraagt, een veel te bescheiden rol in heeft gekregen.  (8/10) (eigen productie)

Deel: