2016 was een bewogen jaar. Veel hoogtepunten in de muziek, maar ook een aantal dieptepunten maakten deel uit van 2016. Maxazine zet de belangrijkste gebeurtenissen op muziekgebied in 2016 op een rijtje in het Maxazine jaaroverzicht 2016. We vervolgen met februari.

Begin februari doken er geruchten op dat niemand minder dan Bruce Springsteen zou worden toegevoegd als hoofdact op Pinkpop 2016. Het bleek echter vals alarm. The Boss kondigde niet lang na de geruchten een concert aan op het Haagse Malieveld. Wel werd Paul McCartney als afsluitende headliner voor Pinkpop aangekondigd.

Op 4 februari overleed Maurice White. De oprichter van de legendarische band Earth, Wind & Fire richtte de band op in 1969, samen met het songwritersduo Wade Flemons en Don Whitehead en gitarist Al McKay. White leed aan de ziekte van Parkinson. In 1995 stopte hij vanwege gezondheidsredenen met toeren. Maurice White is 74 jaar geworden.

‘The Voice of Europe’, Eddy Wally, is op 6 februari, 23.00 uur overleden ten gevolge van de hersenbloeding die hem in 2011 velde. Het trieste nieuws is bevestigd door manager Hugo Colpaert. Wally is daardoor na enkele jaren weer samen met zijn geliefde Mariëtte, met wie hij tientallen jaren samen was.

Tijdens de 58e Grammy Awards uitreiking werd door Lady Gaga een eerbetoon gebracht aan het leven en de muziek van David Bowie. Nile Rodgers, wie met Bowie samenwerkte, op het uit 1983 daterende album ‘Let’s Dance’, zal die avond fungeren als musical director tijdens het eerbetoon. De 58e uitreiking van de jaarlijkse Grammy Awards vindt plaats in Los Angeles in het Staples Center op maandag.

Ook wat mooier nieuws, want Nederland heeft er een Grammy bij! Het Metropole Orkest heeft voor het album ‘Sylvia’, dat ze samen met Snarky Puppy uitbracht, een Grammy Award gewonnen. Het Metropole Orkest won de Grammy samen met de Amerikaanse band in de categorie ‘Best Contemporary Instrumental Album’. Het was voor het orkest de zeventiende keer dat ze genomineerd was.

Vanity, de zangeres die ooit samenwerkte met niemand minder dan Prince en frontvrouw was van de band Vanity 6, is op diezelfde avond als de Grammy uitreiking in een ziekenhuis te Fremont, Californië overleden. De afgelopen jaren kampte ze met nierfalen en abdominale ziekte, voor het grootste deel veroorzaakt door haar drugsgebruik. Vanity 6 had in 1982 een grote hit in Nederland met het door Prince geschreven nummer ‘Nasty Girl’.

Op zaterdag 27 februari 2016 viert ‘A State of Trance’ haar 15-jarig jubileum in de Jaarbeurshallen in Utrecht. ‘A State of Trance’ is ooit begonnen als radio show van Armin van Buuren en inmiddels uitgegroeid tot het grootse muziek platform ter wereld met wereldwijde festivals. Tijdens ‘A State of Trance’ festival in Utrecht wordt 15-jarig jubileum gevierd, waarbij de muzikale hoogtepunten van de afgelopen jaren komen voorbij met uiteraard optredens van Armin van Buuren en 25 andere dj’s.

 

Deel: