2016 was een bewogen jaar. Veel hoogtepunten in de muziek, maar ook een aantal dieptepunten maakten deel uit van 2016. Maxazine zet de belangrijkste gebeurtenissen op muziekgebied in 2016 op een rijtje in het Maxazine jaaroverzicht 2016. We trappen af met januari…

Direct op 1 januari werd de wereld opgeschrikt door de bekendmaking van het overlijden van Natalie Cole. Na een lang gevecht met diverse medische problemen heeft jazz-zangeres Natalie Cole de strijd verloren. Cole overleed op 31 december aan de gevolgen van congestief hartfalen, de oorzaak hiervan zouden complicaties zijn die de zangeres kreeg na een in 2009 ondergane levertransplantatie en hepatitis C. Door ziekte moest ze eind december al diverse optredens afzeggen waaronder het concert dat ze zou geven op oudejaarsavond in de Disney Hall te Los Angeles. Het was echter slechts de eerste in een veel te lange rij overlijdens in 2016…

1 januari ging het direct mis voor één van Nederlands eerste pop-zangeressen, Annie de Reuver. Zij  overleed op 98 jarige leeftijd. Al in de jaren dertig van de vorige eeuw begon haar muzikale loopbaan als 18-jarige bij het bekende orkest The Ramblers waarmee ze regelmatig op de radio te horen was. In de oorlogsjaren zong de Reuver vaak met spottende Nederlandse teksten door zonder dat de Duitsers dit doorhadden. In de jaren vijftig was het tijd om op de solo-tour te gaan met grote hit-successen als: ‘Harmonica Jim’, ‘Lied van het Pierement’, ‘Diep in mijn hart’ en ‘Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen’.

Op 2 januari overleed de Franse chansonnier Michel Delpech op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van keelkanker. Michel Delpech had in 1971 een enorme hit met de single ‘Pour un flirt’, zijn enige hit in de Nederlandse top 40, de single behaalde de 3e plaats.

Begin januari maakte Iwan van Amersfoort, beter bekend als Rockattack Ten / E1 Ten, frontman van de in Nederland legendarische  GoGo/P-Funk band Gotcha, bekend te stoppen bij de band. E1 Ten gaat een solo-carrière tegemoet, die naar hij hoopt minder energie zal kosten dan de meer dan 20 jaar bij Gotcha!

Van Radiohead lekte per ongeluk uit dat de band snel met een nieuw album zal komen. De band had een nieuw bedrijf opgericht, iets wat ze de laatste jaren iedere keer vlak voor de release van een nieuw album al deden voor de distributie van elke nieuwe plaat. Het negende studioalbum van Radiohead, ‘A Moon Shaped Pool’, werd digitaal uitgebracht op 8 mei 2016.

Op 15 januari verschijnt ‘De Jeugd, Vertegenwoordigd’; Een coveralbum met klassiekers van De Jeugd van Tegenwoordig door diverse grootheden. Op ‘De Jeugd, Vertegenwoordigd’ hoor je onder meer Guus Meeuwis en Nielson die onder begeleiding van de New Cool Collective big band ‘Sterrenstof’ onder handen nemen.

De Staat kwam met  ‘O‘. Het album is minder gearrangeerd dan ‘I-Con’. Terug naar de basis dus. De O zou staan voor oneindig, maar ook voor perfectie en zelfs voor nulpunt. De Staat is zeker niet op een nulpunt beland, dat zou de vorige albums te weinig kredieten geven.

David Bowie is niet meer. David Robert Jones, zoals Bowie eigenlijk heette, wordt gezien als een uiterst invloedrijk rockmuzikant, artiest en acteur, vanaf de sixties tot nu. Grote hits van Bowie zijn ‘Life on Mars’, ‘China Girl’, ‘Ziggy Stardust’, ‘Let’s Dance’, ‘This is not America’ (samen met de Pat Metheny Group), ‘Dancing In The Street’ met Mick Jagger, ‘Heroes’, ‘Tonight’ met Tina Turner en ‘Under Pressure’, samen met Queen. In Nederland had Bowie vijf nummer één hits. Hij overleed op 10 januari. Twee dagen na zijn 69ste verjaardag en het verschijnen van zijn laatste en alom geprezen album ‘Blackstar’ waarop hij verwijzingen had verwerkt naar zijn naderende einde.

Jett RebelOp vrijdag 22 januari verschijnt het album ‘Truck’, van Jett Rebel. Eind december al onthulde hij in een uitverkocht Paradiso dat zijn nieuwe album tegen alle regels van de huidige popmuziek in gaat. ‘Truck’ is niet zomaar een nieuwe Jett Rebel plaat, maar deel 1 van een drieluik dat de artiest dit jaar wil uitbrengen. Het blijft na ‘Truck’ echter bij ‘Don’t Die On Me Now’, dat in augustus zal verschijnen. Deel 3 van het drieluik is opgeschoven naar begin 2017.

Er was ook een rel in januari: Hiphopformatie New Wave heeft tijdens tijdens het muziekfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen de Popprijs 2015 in ontvangst mogen nemen. In De Oosterpoort namen de 12 rappers de prijs en de cheque van 10.000 euro in ontvangst.Het aanwezige publiek dat vrij tam reageerde toen de winnaar werd bekendgemaakt. In de dagen na de bekendmaking gaven veel mensen uit de muziekindustrie aan dat de Popprijs inmiddels zijn langste tijd heeft gehad, als acts als New Wave de prijs kunnen winnen.

Ook Glenn Frey, gitarist en mede-oprichter van de Amerikaanse band The Eagles, is op 18 januari op 67 jarige leeftijd overleden. Samen met drummer Don Henley schreef Glenn Frey mee aan een aantal van de bekendste nummers van de band. Zoals ‘Take it Easy’, ‘Tequila Sunrise’, ‘Lyin’ Eyes’, ‘Heartache Tonight’ en uiteraard ‘Hotel California’.

Di-rect moet het moet het vanaf eid januari doen zonder toetsenist.Vince van Reeken, sinds 2009 toetsenist van de Haagse band Di-rect, stapt uit de band. Hij wil zich meer gaan toeleggen op het schrijven van muziek.

Maxazine presenteerde vanaf januari de band Wooden Soldiers. De talentvolle band was de eerste band die door Maxazine werd geadopteerd om promotioneel bij te staan gedurende hun tournee. “Wooden Soldiers presenteerde tijdens het eerste optreden van de door Maxazine ondersteunde tour een meesterwerk waarmee Wooden Soldiers zich in het nieuwe jaar meteen op de muzikale kaart zet.”, aldus Bas Koppe, over het optreden van de band in Kytopia, in Utrecht.

Colin Vearncombe, beter bekend als de Britse zanger Black, overleed 26 januari, te gevolge aan een ernstig auto ongeluk op 12 januari. Hij werd sindsdien in een kunstmatige coma gehouden. Black raakte in 1987 in Nederland beroemd door eerst een klein hitje te scoren met ‘Sweetest Smile’, dat enkele maanden later werd overtroffen door zijn grote hit ‘Wonderful Life’. Black is 53 jaar geworden.

28 januari is een van de oprichters van Jefferson Airplane, Paul Kanter, overleden in het ziekenhuis in San Fransisco. Kanter overleed aan de gevolgen van een hartaanval, enkele dagen eerder. Jefferson Airplane werd in 1965 opgericht door Paul Kanter, Marty Balin, Jorma Kaukonen, Jack Casady, Signe Anderson en Skip Spence.

Deel: