Als artiest, muzikant en producer heeft hij eerder op diverse podia en festivals gestaan als Heineken Music Hall, Dance Valley en EO-Jongerendag in GelreDome, en deed mee aan verschillende televisieshows als X-Factor en Korenslag. Troyson James heeft grote sponsordeals gesloten met Yamaha Europe en Sennheiser. Tevens won hij Korenslag 2011 en werkte met o.a. Angela Groothuizen, Berget Lewis, René Froger, Karin Bloemen en Ali B. Ook heeft hij gewerkt met buitenlandse artiesten als The Jackson Singers, Raymond & Co, Canton Jones en Donnie McClurkin. De hoogste tijd om kennis te maken met Troyson James.

Troyson James heeft al heel wat meegemaakt als artiest, toch kent nog niet iedereen zijn naam. “Ik ben begonnen als muzikant om artiesten te begeleiden, maar was bij de meeste projecten wel Musical Director”, vertelt de zanger, “Dus ik was altijd wel een verlengstuk van de artiest. Ik heb heel veel ervaring opgedaan, heb gestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook heb ik Europese tours gedaan en met heel veel artiesten gespeeld. Maar in de loop van de jaren krijg je als creatief persoon toch heel veel ideeën, dat jij het als artiest anders zou doen. Toen ik voor mezelf ben begonnen ging alles heel snel. Van Paradiso tot Heineken Music Hall.”

Troyson komt uit een christelijk gezin, dus waarschijnlijk met Gospel artiesten opgegroeid. “Ja, in mijn jongere jaren waren dat The Winans en Fred Hammond. Maar mijn grote voorbeeld is Michael Jackson, door hem ben ik echt groter gaan denken, maar ook Kirk Franklin, deze man heeft mij echt geleerd wat betreft entertainment in combinatie met een choir. Usher en Chris Brown zijn mijn R&B voorbeeld artiesten betreft het geven van een live show.”

Natuurlijk zijn er internationale ambities “We zijn momenteel al bezig met het verkopen van deze theatershow in Duitsland, Belgie, Engeland en Spanje. Daar is animo voor en dan moet je daar zeker gebruik van maken. Ik wil mezelf als persoon/artiest niet beperken”, aldus James, “Over 5 jaar verwacht ik dat ik bezig ben met een wereld tour en met een succesvol album. Dat ik verschillende theaterproducties heb staan onder mijn naam.”

Naast zijn artiestenleven is hij mede-eigenaar van het entertainment bedrijf Sweebworks. “Daarin ben ik voor verschillende theaterproducties verantwoordelijk als producent. We verzorgen ook evenementen van A t/m Z, met geluid, licht en podium. Daarnaast hebben wij ook een muziekschool in Almere, Flevomuziekschool.”

Waar gaan je liedjes over, waar komt de inspiratie vandaan? “De liedjes van de theatershows zijn meer covers die wij doen. Het zijn spirituele nummers over het leven. Het zijn nummers om mensen te bemoedigen dat het leven
niet alleen uit narigheid bestaat maar ook uit goedheid. De nummers die ik nu schrijf voor een album die ik wil uitbrengen zijn meer positieve nummers. Mijn inspiratie krijg ik meer van mensen om mij heen, mijn familie, maar ook als ik spontaan achter mijn piano speel krijg ik heel veel inspiratie.”

Een advies voor mensen die net beginnen… “Schrijf al je ideeën op, denk groot maar begin klein. Hou vast aan je droom, geef vooral niet snel op, want een aanhouder heeft meer succes. Netwerk veel met mensen, contacten leggen is heel erg goed. Houd privé en zakelijk goed gescheiden, vooral als je met vrienden wil samenwerken. En niet geheel onbelangrijk is… Werk keihard om je eindstreep te halen.”

Niet onbelangrijk, Troyson is dit seizoen bezig met zijn eerste theatertournee. “Het zijn concerten waarin ik iets nieuws laat zien in Nederland. Het is een gospelshow, maar het is meer dan gospel. Het is een mix van verschillende stijlen. Het zal echt een entertainment show zijn van hoge kwaliteit, maar ook met veel intieme momenten, van ingehouden energie. We hebben een geweldig band en gouden vocalisten. Het is een compleet nieuwe show, die Nederland nog niet kent in de theaters. De première is in Schouwburg Almere en het zal een grote happening worden.”, besluit de veelzijdige artiest

Deel: