Geoff Downes kennen we nog wel als de getalenteerde toetsenist van Yes en Asia. Oh ja, en in 1977 richtte hij met Trevor Horn ook nog eens The Buggles (‘Video Killed The Radiostar’) op. Een kleine naam zouden de Rolling Stones zeggen, de rest zou zich niet aan die uitspraak durven en mogen wagen. Zijn laatste project, New Dance Orchestra, bracht in 2010 het album ‘Electronica’ uit en was destijds alleen verkrijgbaar bij concerten van Yes. Omdat het album niet de gewenste aandacht op de radio kreeg die het volgens Downes verdiende, komt het nu in de re-release, en dan gewoon in de schappen.

New Dance Orchestra bestaat naast Downes uit Anne-Marie Helder, voornamelijk bekend als zangeres van Panic Room, en de vriendin van gitarist Dave Kilmister (die bij velen een jubelstemming deed bereiken als vervanger van Pink Floyd’s Dave Gilmour tijdens Roger Waters ‘The Wall Tour 2010-2013’), met wie Downes eerder al enkele malen heeft samengewerkt. Ook de samenwerking met de door Kilmister ingebrachte Helder is Downes goed bevallen want ‘Electronica’ is niet de eerste samenwerking tussen de twee.

NDOElectronicaCoverHet album is een relatief experimenteel album, zelfs voor Downes, die toch wel de leidende rol op zich neemt. De muzikale invulling is erg electronisch en gaat na verloop van tijd een beetje vervelen. Zelfs bij de eerste keer luisteren al. In eerste instantie bevatte de CD 33 tracks en werd luisteraars aangemoedigd om door middel van de programmeer-functie van de CD-speler zelf hun eigen compositie samen te stellen. Bij de re-release is het aantal mogelijkheden terug gebracht en bevat het album gewoonweg 12 tracks.

Al met al is ‘Electronica’ geen verkeerd album, het zal door de gemiddelde luisteraar alleen verkeerd worden begrepen. Neen, het album is geen dance, het is inderdaad pure electronica, zoals bedoeld in de jaren ’70/’80. Zelfs de stem van Helder is daarop perfect ingesteld. Het is alleen, jaren ’80. En aangezien we nu in 2013 leven zal het waarschijnlijk ook nu, net als in 2010, geen hitalbum worden. Hoe goed Downes ook is, en hoe strak het album ook in elkaar gestoken is, het album is moeilijk voor de luisteraar van nu, ook voor mij. (6/10)(NDO Records)

Deel: