Eerder dit jaar heeft Wende Snijders met een ‘Naked Sessions’ clubtour haar (toen nog niet uitgebrachte) nieuwe album The Last Resistance gepresenteerd. Zo naakt, sober en puur mogelijk, met minimale instrumentale begeleiding. Inmiddels is dat album ruim 4 maanden uit en heeft ze een nieuwe clubtour gepland met een heel andere aanpak. De aankondiging belooft een volledige band, samenkomen van elektronische en orkestrale muziek in een unieke show waar pop en theater samensmelten. Vanavond in Patronaat Haarlem de aftrap van deze tour, onder de titel ‘Last Resistance – The Berlin Sessions’.

De zaal is vol met goeddeels Wende-kenners, die vooraf laten weten niet zo goed weten wat ze moeten verwachten. Wat ze zeker denken te weten is dat ze vanavond niet de Wende gaan zien waar ze vertrouwd mee waren. Wende zelf heeft in ieder geval de afgelopen dagen via Twitter en FaceBook laten merken dat ze er zin in heeft en aftelt naar vanavond, we zijn benieuwd.

Er is geen voorprogramma en als Wende even na negen uur het podium betreedt zet ze in met een stevige uitvoering van ‘Ask The Tree’. Ze lijkt wat nerveus in het begin, niet heel vreemd als je met je eigen aankondiging de verwachtingen zo hoog hebt opgeschoefd. Blijkt al gauw dat die zenuwen nergens voor nodig waren en na een paar nummers is er ook niets meer van te merken. De belichting is bijzonder. Achter en boven het podium zijn wanden met TL-balken gebouwd, op de hoeken felwitte schijnwerpers, en op het podium zelf staan her en der tussen de bandleden een stuk of 8 standaards met fel oplichtende lampen opgesteld. Wende is met recht trots op haar lichtman, het geheel geeft een heel aparte sfeer waarin de muziek prima uitkomt.
De set bestaat voornamelijk uit nummers van het laatste album. Ieder nummer van The Last Resistance komt voorbij, afgewisseld met Bohemia, Ritual en Pretty Little Diamonds (haar aanklacht tegen Charles Taylor). Van haar vorige album No. 9 speelt ze, heel klein en alleen met keyboard, het wonderschone ‘Hey’ waarmee ze de zaal muisstil krijgt, gevolgd door ‘Roses In June’.
Uiteindelijk sluit ze de avond in de toegift toepasselijk af met ‘Goodbye’.

Deel: