Rapper Ice-T ontmoet in 3Doc: The art of rap hiphopgrootheden uit heden en verleden. Hij ondervraagt onder anderen Eminem, Dr. Dre, Snoop Dogg en Kanye West hoe ze te werk gaan bij het schrijven en opnemen van hun raps. Ice-T zit als ‘godfather of gangsta-rap’ al dertig jaar in het vak. Hij krijgt dan ook volledige toegang tot het werkterrein én het persoonlijke leven van de artiesten. Daar houdt de ‘bling bling’ op en kom je erachter wat zich echt afspeelt in hun hoofd. Regelmatig zorgt dat voor grappige en ontroerende onthullingen. De film zit ook vol muziek, van klassieke raps tot nooit eerder uitgebrachte ‘a capella’-songs. De hele hiphopgeschiedenis passeert de revu.

Het idee voor de film ontstond tijdens een gesprek tussen Ice-T en muziekproducer Paul Toogood, die zich afvroeg hoe Ice-T baanbrekende tracks als ‘6 in the mornin’ and ‘Colors’ bedacht. Deze nummers markeren het begin van het gansta-rapgenre, een stroming binnen de hiphop waarin artiesten veel over geweld en misdaad in de grote steden rappen. Ice-T besefte dat niemand in zijn dertigjarige loopbaan hem ooit die vraag had gesteld. Om aan te tonen hoe een dergelijk creatief proces in z’n werk gaat, laat hij oudgediende Grandmaster Caz ter plekke een track produceren. Het is de rode draad in de film.

3doc: The art of rap, 21.30 uur, NED 3

Deel: