De Jeugd Van Tegenwoordig: wie kent ze niet? De vier jongens hadden TMF een maand lang op hun kop gezet met hun “Watskeburt?” hit in 2005. De Amsterdamse groep staat bekend om het gebruik van catchy beats en refreinen, en qua tekst de grootste onzin uitkramen tot het punt dat de daadwerkelijke jeugd van tegenwoordig het eigenlijk wel tof vindt. Na drie jaar geen album te hebben uitgebracht zullen De Jeugd hun vierde studio album aankomende vrijdag uitbrengen.

Het eerste nummer op ‘Ja, natuurlijk!’, dat De Jeugd ook als eerste single hebben uitgebracht,DJWT heet ‘De Formule’. De single bestaat uit elektronische geluiden die De Jeugd steeds vaker begonnen te gebruiken in hun latere carrière. De elektronische hip-hop beat wordt begeleid door teksten als “Rest in Pies, zwem in urine” en “Een kleine shout-out, nee fuck it, doe een grote//naar je moeder in d’r blootje”. In andere woorden: de goede oude woordenspel, poep-en-plas en je-moeder grappen die wij de afgelopen acht jaar met open armen van De Jeugd Van Tegenwoordig hebben mogen ontvangen. ‘De Formule’ is dus ook een accurate beschrijving van niet alleen dit nummer, maar ook de rest van het album. De Jeugd wijkt in het gehele album niet af van de sound die ze niet alleen in het eerste nummer, maar ook in ‘De lachende derde’ gebruikten.

Dit hele concept is niet per se slecht of goed, maar men moet er van houden. Naar mijn mening is de stijl die De Jeugd nu al een aantal jaren heeft volgehouden echter een beetje afgeroest. De Jeugd Van Tegenwoordig heeft het eenvoudig en veilig gespeeld. Ze hebben de liefhebbers precies gegeven wat ze zouden willen en zouden verwachten, het album zit boordevol harde beats en ‘humoristische’ teksten en de jongens zullen gegarandeerd weer geapplaudisseerd worden als ze het album aan hun publiek presenteren.

Toen De Jeugd Van Tegenwoordig na hun debuutalbum kwamen met een stuk elektronischer geluid was ik blij verrast, en ik had zelf dan ook gehoopt dat De Jeugd hun stijl weer zouden veranderen met hun vierde studio album. De naam ‘Ja, natuurlijk!’ verklapt eigenlijk al hoe het album klinkt, en de luisteraar zou ook niets meer of minder moeten verwachten. (5,5/10, TopNotch)

Deel: