Toen Alan Nimmo van The Nimmo Brothers een side-project begon onder de naam King King en in 2010 met een EP (Broken Heals) kwam waren de verwachtingen hoog gespannen naar het 1e album.
Dat album (Take My Hand) kwam er in 2011 en werd met overweldigend succes ontvangen in de pers. Met als gevolg dat de band door Europa ging toeren als gekken, waarbij Nederland niet werd overgeslagen. Zo waren ze afgelopen jaar onder andere te zien op de 2 grootste gratis bluesfestivals; Ribs & Blues en Culemborg Blues.

Nu is er het 2e album van deze Schotse band, meestal het moeilijkste album om uit te brengen na het succes van het eerste album. Maar met “Standing In The Shadows” zijn de mannen er in geslaagd het eerste album te overtreffen. Met de meeste nummers geschreven door zanger/gitarist Alan Nimmo en bassist Lindsay Coulson zijn de mannen verder gegaan op de ingeslagen weg, waarbij hun stijl verder is aangescherpt en gepolijst.
Het album opent krachtig met de bluesrocker “More Than I Can Take” en gaat daar in verder met “Taken What’s Mine”. En net als je denkt dat het wel eens een heel stevig album kan gaan zijn gaat de band in de ballad modus en komt “A Long Histoy Of Love” voorbij. Een slowblues van 7.18 minuten, waarin de gitaarkwaliteiten van Nimmo weer tot de verbeelding spreken maar waarbij hij zeer subtiel wordt ondersteun door Bennett Holland op orgel.
De ballad-modus blijft nog even aanstaan met cover “Jealousy” en “What Am I Supposed To Do” voor er weer een lekkere rocker voorbij komt met “One More Time Around”. Maar tegen het einde van het album gaat het toch weer de wat rustige kant op. “Can’t Keep From Trying” is een lekker vrolijk aanstekelijk nummer en het poppienummer “Comming Home (Rest Your Eyes)” is een lekker in het gehoor liggend midtempo liedje. De 2e cover van het album, het softrocknummer “Heavy Load” brengt weer wat steviger gitaarwerk. Afsluiter “Let Love In” brengt de soulkant van de 4 mannen naar boven waardoor het album een swingend einde krijgt.

Door de mix van rock, blues en ballads is King King er in geslaagd een zeer gevarieerd album te maken, dat meer dan lekker in het gehoor ligt en waarmee ze live het dak van elke zaal zullen afblazen. Lang leve de King in het kwadraat! (Manhatman) (8/10)

Deel: