“Kinderen mogen zich niet bemoeien met de oorlog, maar de oorlog bemoeit zich wel met kinderen”. Treffender dan met deze zin kan personage Tuur de theatervoorstelling Oorlogsgeheimen niet samenvatten. Regisseur Pepijn Cladder bewerkte het gelijknamige boek van Jacques Vriens tot een prachtige voorstelling voor kinderen vanaf 9 jaar: mooi, spannend, ontroerend en soms heel grappig wordt de Tweede Wereldoorlog tastbaar gemaakt voor kinderen, van wie inmiddels ook hun grootouders vaak niet zelf de oorlog hebben meegemaakt.

Door het stuk in een raamvertelling te plaatsen, waarin Tuur, inmiddels meester, tien jaar na de bevrijding terugdenkt aan de oorlog die hij als elfjarige jongen meemaakte, kan het verhaal worden verteld van hem en zijn vriendinnetje Maartje. Acteurs Ida van Dril en Maarten Ebbers springen meesterlijk van personage naar personage met behulp van een paar rekwisieten en multifunctionele decorstukken: Tuur en zijn herinnering aan Maartje in 1955, Tuur een Maartje in 1943, Tante Anna, die niet mee wil de schuilkelder in, George, de Engelse piloot die ondergedoken zit bij Tuur’s familie en de zoon van de NSB burgemeester, die zich aansluit bij de Waffen SS.

Zijn ontgoochelde monoloog over zijn werk als kampbewaker is zeer indringend. Het laat zien dat goed en fout in een oorlog niet altijd zo simpel zijn. Zeer ontroerend is de scene waarin Maartje aan Tuur vertelt dat zij eigenlijk Tamar Cohen heet en door een vreemde mevrouw van Amsterdam naar Zuid-Limburg werd gebracht om te gaan logeren bij een ‘oom’ en ‘tante’: “Je moet je eigen naam vergeten, alsof je er niet meer mag zijn”. Auteur Vriens sprak na afloop vol lof over de bewerking en het spel van de acteurs die overtuigend een heel Limburgs dorp tot leven hadden gebracht. Het was bijzonder, zei Vriens, om tranen in zijn ogen te krijgen van zijn eigen boek. Hij was zeker niet de enige.

Oorlogsgeheimen is een bijzondere voorstelling, waarin kinderen de Tweede Wereldoorlog, anders dan in een geschiedenisles, kunnen bekijken met de blik en emoties van Tuur en Maartje, kinderen zoals zijzelf.

http://www.oorlogsgeheimen.com/

Foto (c) Andy Doornhein

Deel: