Dit jaar staan de Vrienden van Amstel Live! voor de 15e keer in een volgepakt Ahoy te Rotterdam. Het affice liegt er niet om met onder andere Marco Borsato, Ilse Delange, Bløf, Nick & Simon, De Dijk en . Ieder jaar komen er gemiddeld zo’n 100.000 bezoekers op dit spektakel af. Toen de grootste Amstelkroeg van Nederland de deuren opendeed liep Ahoy al snel vol voor het grote feest.

Voor aanvang van het festijn wordt het aanwezige publiek al aardig opgewarmd door een DJ. Klokslag half negen gaat het licht uit en de show start. Het publiek begint te gillen als het doek valt en Marco Borsato de avond aftrapt met een van zijn (vele) hits ‘Binnen’. Halverwege het nummer wordt hij bijgestaan door niemand minder dan Pascal Jakobsen, ja natuurlijk! de zanger van Blof. Voor Marco is het de eerste keer dat hij hier op VVAL staat, Bløf stond al eerder op het podium van VVAL, in 1999 hadden zij al de eer om tijdens de eerste editie van dit feest op het podium te mogen staan.

Na deze superstart verwelkomt Xander de Buisonje het publiek en verteld een en ander over het 15-jarig jubileum van Vrienden van Amstel Live!. Onder luid applaus betreedt Gers Pardoel het podium. Gers heeft in korte tijd grote roem vergaard en dat is ook vanavond duidelijk. Het voltallige publiek zingt mee met ‘Ik Neem Je Mee’. Na deze grote hit vraagt hij: “Willen jullie er nog een horen?, natuurlijk klinkt er een luid JAAAA door Ahoy. “Oke, maar alleen als jullie luid meezingen”. Vervolgens brengt hij ‘Bagagedrager’, en ja, het publiek zing weer uit volle borst mee. Vrienden van Amstel Live! staat al jaren bekend om haar verrassende optredens en duetten, ook ‘Bagagedrager’ wordt een duet, Simon van het razend populaire duo Nick & Simon laat horen ook het rappen te beheersen. Ook Jeroen van Koningsbrugge rapt een stukje mee.

Na een kort optreden van Nielson gaat de avond verder met de mannen van Bløf. Als gezegd is het niet de eerste keer dat zij op het podium van VVAL staan. De afgelopen jaren hebben de mannen al heel wat hits gehad, vanavond starten ze met het heerlijke ‘Blauwe Ruis’. Na ‘Hier’ en het door iedereen meegezongen nummer ‘Alles Is Liefde’ is duidelijk dat ze nog niets aan populariteit verloren hebben. Hun optreden vanavond was van zeer grote klasse, top!

Na Bløf is het de beurt aan de nestor van de Nederlandse muziek, Rob de Nijs. Ook Rob heeft een groot aantal hits op zijn naam staan, hij trapt af met zijn enige nummer 1 hit ‘Banger Hart’. Ook hier weer een verrassende combinatie, hij wordt bijgestaan door Gers Pardoel. Wie kent het niet, ‘Jan Klaassen de trompetter’, het door Lennaert Nijgh en Boudewijn de Groot geschreven nummer schalt door Ahoy. Met alle respect, wat Rob hier laat horen is buitengewoon goed, subliem! Na Rob’s laatste nummer van de avond, ‘Malle Babbe’ (in duet met Xander) is het tijd voor een van de eerste verrassingen. Ieder jaar zijn die er tijdens VVAL, maar wat er nu gebeurde was echt boven verwachting.

Op de eerste ring van Ahoy werden de spotlights gericht op niemand minder dan Dinand Woesthoff. Hij brengt een akoestische versie van het nummer ‘Dreamer’, ik kan niet anders zeggen dan fantastisch! Direct daarna draaiden de spotlichts 180 graden de andere kant op, daar staat Ilse DeLange. Zij gaat ook op de akoestische tour met haar grote hit ‘Miracle’, wat halverwege uitmondt in een duet met Dinand. Dit is echt een van die zogeheten “kippenvelmomenten”, wat schitterend! Twee stemmen die zó goed bij elkaar passen.

Beneden op het podium is er al beweging. Gitarist Spike van Di-rect slaat zijn gitaar aan waarna er een hommage aan de Rolling Stones ingezet wordt. Het opzwepende ‘Start Me Up’ knalt Ahoy in, zanger Marcel Veenendaal geeft een schitterende imitatie weg van Mick Jagger. Ook de bijzondere manier van dansen van de Stones frontman heeft Marcel goed onder de knie. Spike laat met zijn gitaarspel horen zeker niet onder te hoeven doen voor Keith Richards, waarna het heerlijke ‘Satisfaction’ het Ahoy op haar grondvesten doet denderen. Di-rect sluit af met ‘Honky Tonk Women’, ook hier is duidelijk dat Di-rect een van de betere bands van ons land is.

De volgende verrassing is een optreden van Sandra van Nieuwland. Met Xander zingt zij een van haar hits. Na dit rustmoment staat op het hoofdpodium VanVelzen. Hij speelt het nummer ‘The Rush’, een lekkere up-tempo song. Na ‘The Rush’ verteld hij dat er eigenlijk nooit een echte stampiano is geweest, maar na lang zeuren is dat toch gelukt uiteindelijk. De piano zakt vanaf het palfond naar beneden en VanVelzen vraagt drie gasten om plaats te nemen. Marco Borsato, Jeroen van Koningsbrugge en Paskal Jacobsen. Op een scherm verschijnen random een aantal Nederpop nummers, ieder zingt er een. De piano wordt een stuk opgehesen en gaat de gehele Ahoy door. Marco zingt Frank Boeijen’s ‘Kronenburg Park’, Jeroen ‘Suzanne’, van VOF de Kunst, VanVelzen Anita Meyer’s ‘Why tell me Why’, en Paskal sluit met een sublieme versie van Andre Hazes’ ‘Zij Gelooft In Mij’.

Na dit stukje Nederpop is de beurt aan De Dijk. Wat mij gelijk opvalt is dat Huub van der Lubbe niet al te best bij stem is. Zij begonnen hun optreden met hun hit ‘Dansen op een Vulkaan’, bijgestaan door Acda & de Munnik. Met het wonderschone ‘Als ze er niet is’, en het swingende ‘Ik kan het niet alleen’ beeindigden ze hun optreden. Hierna betreedt Ilse het podium weer. Live is zij echt erg goed, met haar nummers ‘I’m not so tough’, en ‘The Great Escape’ – bijgestaan door Marcel van Di-rect – geeft ze een optreden van fomaat. Ook de mannen van Bløf komen nog een paar nummers spelen. Wederom een duet, dit keer samen met Marco tijdens het nummer ‘Het regent harder dan ik hebben kan’. Bløf besluit hun optreden met een schitterende versie van ‘Wat zou je doen’. Duidelijk is dat Bløf absoluut thuis hoort op het podium van VVAL.

Natuurlijk komen ook Nick & Simon nog een keer terug, tesamen met Acda & De Munnik brengen zij ‘Het regent Zonnestralen’ en twee nummers die ze in combinatie spelen. Nick en Thomas spelen ‘Sterker dan Ooit’ en Simon en Paul ‘Kijk me Na’. Hun gezamelijke optreden besluiten ze met Nick & Simon’s hit ‘Pak Maar M’n Hand’. Ook hier weer een geslaagde combinatie. Na dit sterke optreden wederom een verrassing. Het feest kan niet meer stuk met een optreden van Rowwen Hèze. Deze mannen weten de boel altijd op stelten te zetten. Het bier vliegt door Ahoy tijdens ‘Kwestie van Geduld’, het publiek gaat nu echt helemaal los. Rowwen Hèze vervolgt met een ‘Er is er een jarig’, dit om nog maar eens te vieren dat VVAL voor de 15e keer gehouden wordt. ‘De Neus Omhoeg’ wordt weer luidkeels door het uitzinnige publiek meegezongen, om te besluiten met ‘Bestel Mar’, dit met Xander en op de accordeon Jeroen van Koningsbrugge.

Ook aan een feest als dit komt helaas weer een einde. Aan Marco Borsato de eer om dit 15e Vrienden van Amstel Live! af te mogen sluiten. Op het hoofdpodium brengt hij als eerste ‘Ik Leef Niet Meer Voor Jou’. Schitterend om te zien hoe het publiek geniet van deze ras entertainer. Na ‘Vrij Zijn’ krijgt Marco de hulp van Nick & Simon bij ‘Margherita’. Echt een subliem optreden. ‘Het dak gaat eraf bij ‘Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht’, waarna deze editie van VVAL wordt besloten met ‘Rood’. Op 19, 20, 23, 24, 25, 26 en 27 januari heb je nog de mogelijkheid om dit enorme feest bij te wonen. Ik verzeker U, echt een topavond gevuld met onze Nederlandse trots!

Foto’s (c) Marcel Hakvoort

Deel: