El-P is voor meer dan tien jaar lang al een grote naam op het underground hip-hop gebied. Deze Amerikaanse artiest is verantwoordelijk voor onder andere hip-hop groepen The Weathermen en Company Flow. De rappende producer uit Brooklyn is ook de oprichter van het legendarisch hip-hop label Definitive Jux, waar artiesten als Cage, Aesop Rock en Cannibal Ox het daglicht hebben gezien. El-P stond op 22 september in Melkweg te Amsterdam, met Despot als voorprogramma. Als fan van El-P kon ik dit concert niet laten liggen en besloot er naartoe te gaan. Er was geen sprake van spijt.

De deuren van de Melkweg gingen om acht uur open, en de zaal begon rond negen uur vol te lopen. Het wachten werd zoals gebruikelijk opgeluisterd door een DJ. Deze draaide muziek als Brother Ali, Atmosphere, Ice Cube, Wu-Tang Clan en anderen. Om kwart over negen nam Despot plaats op het podium. Hij heeft geen DJ om hem te assisteren en neemt die taak in eigen handen met behulp van een iPad. Despot stelt zichzelf kort voor en begint al snel met zijn act. Hij komt enorm kalm over, tegen de verveling aan. Hij heeft totale controle over zijn ademhaling en loopt wat heen en weer op het podium met zijn hand op de rug. De nummers die hij rapt vergen echter wat flinke ademhalingsoefeningen. Dit zorgt ervoor dat de hele verveelde houding van Despot een bekwaamde indruk achterlaat. Na een paar nummers, kondigt de rapper aan dat we gezamenlijk wat aerobic oefeningen zullen doen. De mensen lachten wat ongemakkelijk, maar het bleek al snel dat Despot serieus was, en begon sprongen te maken. Het publiek ging op een uiteindelijk toch aarzelend meedoen. Uiteindelijk wist hij de hele zaal in beweging te brengen. Hij had op humoristische manier de gehele zaal warm gekregen. Despot was over het algemeen erg grappig. Hij ging op een gegeven moment zittend op een stoel door en gaf zelfs aan dat hij de rede was dat Definitive Jux uit elkaar gevallen was omdat hij zo “awesome and cool” was. Nadat Despot klaar met zijn act was, volgde er een pauze van ongeveer twintig minuten.

Rond tien uur namen er twee mensen plaats op het podium. Dit waren twee leden van de tour-band van El-P. De één zou het komende uur besteden achter keyboards, bongo’s en een gitaar, en de ander achter slechts een keyboard. Zij beginnen met het spelen van het eerste nummer van El-P’s Cancer 4 Cure album: “Request Denied”. Deze heeft een lange instrumentale intro, en El-P neemt ongeveer een halve minuut voor het zijn beurt is, samen met zijn hypeman plaats op het podium. Het publiek juicht, en El-P glimlacht even voordat hij begint met rappen. Al snel blijkt dat El-P zijn songs op enorm sterke wijze kan overbrengen naar het publiek. Het tweede nummer is Cancer 4 Cure single “The Full Retard”, dat ook het tweede nummer van het album is. El-P voerde deze avond elk nummer van zijn nieuwe album uit in volle glorie, met hier en daar een ander nummer, waaronder “EMG” en een remix van the hip-hop klassieker “Can I Kick It?”. De beats werden live gedaan door de multi-instrumentalisten, en het overdubben op Cancer 4 Cure werd live geregeld door de hypeman.

El-P en zijn hypeman wisten elkaar op precies de goede momenten bij te springen. Dit zorgde voor een gezonde energie op het podium. Toen “Tougher Colder Killer” aanbrak kwam Despot zelfs terug op het podium om zijn stukken op het nummer te doen, maar verliet het podium daarna weer. Toen we bij “The Jig Is Up” aankwamen, nam de hypeman aan de achterkant van het podium plaats en begon op ritme te rammen op een hat terwijl El-P in zijn eentje het nummer rapte. Op een gegeven moment kwamen we bij het laatste nummer aan: “$4 VIC/Nothing But You+Me (FTL)”. Dit is een ode aan overleden vriend en ex-lid van The Weathermen, Camu Tao. Voordat het nummer werd uitgevoerd, zei El-P: “I want you to put your hands up right here if you’ve ever lost someone close to you in your life, and still think about them every day. And if you didn’t, well… God bless you.”

Na een spectaculair optreden verlieten El-P en de rest het podium, maar deze kwamen al gauw terug als gevolg van het gebruikelijke “we want more”. El-P kwam met een grijns het podium op en zei “You fucking knew we’d come back.” El-P blies het dak er een laatste keer af met “Fantastic Damage”, en zorgde voor een onvergetelijke ervaring die ik voor geen goud zou hebben willen missen.

Deel: