In het voorprogramma van Woven Hand staat de voor mij onbekende band Herrek (alias van zanger Gerrit van der Scheer), maar bezoekers van zowel Noorderzon Groningen 2012 als Incubate 2012 hebben al kennis gemaakt met deze band die bestaat uit leden van onder andere LPG en Luik, waaronder Lukas Dikker. Hun psychedelische muziek is geïnspireerd door bands als Gang Gang Dance, Liars en Animal Collective.

De sfeer zit er na het voorprogramma goed in. Voormalig 16 Horsepower frontman David Eugene Edwards is zijn eenmansproject Woven Hand begonnen in de tijd dat 16 Horsepower nog bestond. Naast David zelf bestaat de band nu uit oudgediende drummer Ordy Garrison, en nieuwelingen bassist Gregory Garcia Jr. en gitarist Chuck French. De muziek verschilt niet veel van de muziek die hij maakte bij 16 Horsepower: huiveringwekkend mooi, doordrenkt van religie, de intens mooie zang van Edwards die alternatieve rock overgiet met een sausje van psychedelische gothic, maar ook weer niet.

Hij zingt veelal met zijn ogen dicht, de aderen in zijn nek en armen zijn gezwollen. De banjo wordt niet vergeten. Zijn nieuwste album ‘The Laughing Stalk’ is anders dan zijn voorgaande albums, namelijk snoeihard. Bij de garderobe kom ik halverwege de show mensen tegen die de snoeiharde muziek niet helemaal ingecalculeerd hadden: zij zijn dan ook naarstig op zoek naar oordoppen. Om snel weer terug te keren de zaal in, om verder te luisteren naar andere liedjes van het nieuwste album, waaronder ‘Glistening Black’, ‘Closer’, ‘Maize’, ‘In the Temple’ en ‘King o King’. Edwards sluit de zinderende avond, die met vele climaxen gepaard gaat, af met het lied ‘As Wool’.

Foto’s (c) Armelle van Helden

Deel: