Vandaag is het exact twee jaar geleden dat Nederlands chansonnier en acteur Ramses Shaffy overleed. Hij was voor velen een bijzondere man, maakte prachtige muziek en hield van het leven. De theatervoorstelling ‘Ramses’, geproduceerd door Albert Verlinde Entertainment, beleeft vandaag haar première. In het bijzijn van bijzondere gasten die Shaffy goed gekend hebben, wordt hij vandaag op bijzondere wijze geëerd.

Liesbeth List, die zeer nauw betrokken is geweest bij de voorbereidingen, is blij. “Het is net of Ramses er weer is. Ik kan de radio niet aanzetten of ik hoor hem. Ik merkt dat het gonst bij de mensen om mij heen. Ik vind het prachtig om te zien dat hij nog zo leeft onder de mensen. Zelfs twee jaar na zijn overlijden leeft hij als nooit tevoren”.

Ramses werd in 1952, na een bewogen jeugd, aangenomen op de Amsterdamse toneelschool. In 1960 reisde hij met zijn partner Joop Admiraal naar Rome in de hoop daar werk te vinden als filmacteur. In 1964 richtte Ramses de theatergroep Shaffy Chantant op. Hij werkte daar samen met onder andere zangeres Liesbeth List. In 2002 maakte Pieter Fleury een documentaire over zijn leven die op het Nederlands Filmfestival in Utrecht een Gouden Kalf won. Shaffy belandde korte tijd daarna vanwege onder andere overmatig alcoholgebruik in een Amsterdams verpleegtehuis; het Sarphatihuis. Zijn laatste optreden was op 27 november 2009. Een aantal dagen daarna bleek dat hij daar zijn allerlaatste applaus in ontvangst heeft mogen nemen.

Ramses schreef vele grote hits waaronder ‘De trein naar het Noorden’, ‘Pastorale’, ‘Laat me’ en ‘Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder’. Zijn allergrootste hits, ondersteund door een prachtige kijk op zijn leven (gespeeld door een jonge en een oude Ramses) zijn vanaf vandaag officieel te zien en te beluisteren in verschillende theaters in Nederland.

Deel: